Tre studenter

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Oj, helt ärligt försöker jag inte tänka på det.” Hör hur Uppsalastudenterna hanterar världsläget. Foto: Elsa Sandin/SVT

Expertens råd till unga vuxna: Prata mer med varandra om oron för krig

Uppdaterad
Publicerad

Januaris första veckor har präglats av en tydlig uppmaning – att svenskarna ska förbereda sig för krig. Meddelandet har väckt många reaktioner och frågor om hur man kan hantera sin oro.

– Ibland handlar det inte om hur man ska prata med varandra, utan bara att vi gör det, säger psykologen Filip Arnberg.

Uppmaningar om att förbereda sig för ett eventuellt krig har väckt oro hos såväl barn som deras föräldrar. En grupp som hamnat mellan stolarna är de unga vuxna, till exempel studenter. Det säger Filip Arnberg, psykolog och programdirektör på Kunskapscentrum för katastrofpsykiatri vid Uppsala universitet.

– Unga vuxna är en grupp som är i det skedet i livet där man precis börjar vuxenlivet. Kanske börjar man plugga, flyttar till en ny stad, skaffar nya kompisar, säger Filip Arnberg

Studentliv i Uppsala

Hamnar i kläm

Unga vuxna är en grupp som forskare fokuserar mer på sedan pandemin.

– Det är en grupp som riskerar att hamna i kläm på olika sätt, som ofta blir bortsedda, som vi tänker på mer nu, säger Filip Arnberg.

Han säger att han inte tvivlar på att unga vuxna vet var de kan vända sig om de känner oro, och att de vet hur man kan prata med varandra.

– Men det handlar inte om hur man pratar med varandra utan att man gör det. Det kan vara bra att se varandra, att tänka ett extra varv på sina medmänniskor och fråga hur de mår. Det gör vi för lite av, säger Filip Arnberg.

Jonas Nord, psykolog och gruppchef för Studenthälsan i Uppsala, uppger i ett mejl till SVT att de hittills inte sett någon ökning av studenter som söker hjälp för specifika rädslor eller oro relaterade till en eventuell krigssituation i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Studentliv i Uppsala

Mer i ämnet