De senaste tuffa ekonomiska åren med inflation och ökade priser har fått fler att bry sig mer om just ekonomi – i Ungdomsbarometern 2025 som presenterades nyligen uppgav unga mellan 15 och 24 år att privatekonomi är viktigt.
En annan indikation är att intresset för att läsa ekonomiprogrammet ökade i hela landet förra året.
Enligt Swedbanks undersökning, som varje år mäter hushållens privatekonomiska situation, har intresset för ekonomi ökat rejält.
– Vi ser att intresset är rekordstort i år, 8 av 10 kvinnor vill lära sig mer om ekonomi, säger Madelén Falkenhäll, talesperson för finansiell hälsa på Swedbank.
Vill lära sig om pension
Intresset för den egna privatekonomin har ökat både bland män och kvinnor, men mest bland kvinnor. Främst vill man lära sig mer om pension och tätt efter det kommer fonder och aktier, enligt mätningarna.
– Jag tror intresset ökar för att vi har haft ett par tuffa ekonomiska år bakom oss och det har blivit väldigt tydligt för många hur viktigt det är att ha kontroll över sina pengar, säger Madelén Falkenhäll.
”Kanske mer insatt än jag tror”
20-åriga Lori Norlin i Södertälje säger att hon inte är så insatt i sin ekonomi, men har börjat fundera mer och mer på den.
– Nu är det svårt att hitta jobb också. Så man blir lite orolig för framtiden och på besparingarna man har och så. Så jo, kanske är jag lite mer insatt än vad jag tror, säger hon.
I videon ovan: Hör fler kvinnor om hur deras intresse för ekonomi förändrats de senaste åren.
TIPS FÖR ATT FÅ EN STABIL EKONOMI:
• Gör en budget. Det är först när du har koll på var dina pengar tar vägen som du kan ta kontroll över din ekonomi.
• Kom igång med ett sparande. Dels ett buffertsparande – och långsiktigt sparande.
• Se över ditt försäkringsskydd så att du är rätt försäkrad. Vilka typer av försäkringar man behöver kan skilja sig mellan hushållen.
• Lånar du pengar – se till att inte ha en högre skuld än du klarar av att hantera så att man har ekonomiska marginaler.
För att få hjälp med sin privatekonomi kan man vända sig till sin bank för gratis rådgivning. Eller prata med en budget – och skuldrådgivare i sin kommun.
Källa: Madelén Falkenhäll på Swedbank