polisbil och Brå

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Afrosvenskar och personer från sydvästasien riskerar att oftare bli felaktigt misstänkta för narkotikainnehav, enligt en ny rapport från Brå. Foto: TT

Risk för rasprofilering när polisen kontrollerar misstänkta personer

Uppdaterad
Publicerad

Brottsförebyggande rådets (Brå) senaste rapport visar att det finns risk för etnisk diskriminering när polisen väljer ut vilka personer de kontrollerar vid misstanke om narkotikabrott.

– Stereotypa föreställningar om vissa grupper och deras brottslighet riskerar att styra urval och det är ganska anmärkningsvärt, säger Lars Lewenhagen, utredare vid Brå.

I Brås studie ingick drygt 200 000 fall med misstanke om narkotikabrott mellan åren 2019 till 2021. Och mycket tyder, enligt Brå, på att det sker en diskriminerande etnisk profilering när polisen väljer ut vilka personer de kontrollerar vid misstanke av droginnehav.

– Polisens träffsäkerhet är dubbelt så hög när det gäller personer med bakgrund i Norden jämfört med personer med bakgrund i Afrika eller Sydvästasien, säger Lars Lewenhagen.

Det är stora skillnader mellan polisregionerna. Minst skillnader utifrån etnicitet är det i region Väst och störst i region Nord. Stockholm är i mitten av alla polisområden.

Studien har genomförts efter polisens önskemål

Enligt Brå saknas idag en strategi för att minimera att misstänkta behandlas olika inom polisens yttre verksamhet och ger därför flera förslag på åtgärder i rapporten.

Bland annat att det behövs en vägledning för poliser i tjänst om vad som förväntas av dem vid kontroll av brottsmisstänkta, då det framkommit att polisens arbetssätt löper risk för diskriminerande etnisk profilering.

Brås studie om polisens arbete med profilering och likabehandling genomfördes efter Polismyndighetens önskemål.

Brås Förslag:

• Polismyndigheten behöver ta fram en vägledning för poliser i yttre tjänst om vad som förväntas av dem när de kontrollerar någon som misstänks för brott.

• I polisens organisation behövs en djupare kunskap om riskerna för diskriminering.

• Polisen behöver öka medvetenhet om hur polisarbetet kan påverka olika grupper i samhället.

Källa: Brå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.