På äldreboendet Väsbygården hörs katter som jamar och spinner. Men varken boende eller personal behöver tänka på sönderklösta möbler eller fulla kattlådor. Katterna är robotar och levereras med tvättbara pälsar och avstängningsknapp.
– Det var glada reaktioner från de boende. De har väntat på de här katterna, säger Elvira Avdic som är medicinskt ansvarig sjuksköterska i Vallentuna kommun.
Robotkatterna ska bota ensamhet
Nora Korhonen har bott på Väsbygården i fyra år. Hennes största problem är känslan av ensamhet – speciellt på kvällarna.
– Alla människor behöver närhet. Jag är kattmänniska och älskar katter men här går det inte att ha en riktig katt. Men man kan tänka att det är en riktig varelse, säger hon.
Vallentuna kommun har köpt in tio katter till sina äldreboenden till en kostnad av 100 000 kronor. Pengarna är ett statsbidrag för att öka välfärdstekniken inom omsorgen.
– Tanken är att katterna ska tillföra något extra i vardagen för de äldre, säger Elvira Avdic som är medicinskt ansvarig sjuksköterska i Vallentuna kommun.
Så fungerar robotkatterna
Robotkatterna är en svensk uppfinning från forskare inom vård och robotik vid Mälardalens högskola.
De är programmerade för att känna av beröring och kan reagera genom att jama och spinna.
Forskning visar att robotkatterna, eller terapikatterna som de också kallas, har en lugnande effekt på bland annat personer med demens och ökar viljan att kommunicera. Katterna ska nu fungera som ett komplement inom vården.
Kostar 10 000 kronor styck och har finansierats genom statsbidrag för välfärdsteknik i omsorgen.