S-politiker pekas ut i läxhjälpshärvan – var jävig när förening fick bidrag

Uppdaterad
Publicerad

En socialdemokratisk politiker har vid tre tillfällen ha suttit med i Spånga-Tenstas stadsdelsnämnd och beslutat om bidrag till två föreningar som han har stark personlig koppling till. Föreningar som också fått läxhjälpsbidrag av Skolverket, varav en har blivit återbetalningsskyldig efter en fuskgranskning. Nu vill Moderaterna i Stockholms stad att nämndbesluten ska utredas för jäv.

Mohamed Nassir Abdullahi Ali (S), som är ledamot i både Spånga-Tenstas stadsdelsnämnd och Stockholms stads kommunfullmäktige, har enligt mediehuset Kvartal varit med och fattat politiska beslut om föreningsbidrag som gynnat föreningar där han själv är aktiv.

Det handlar om Somaliska föräldrar och modersmålsföreningen och Tensta familjer och ungdomsförening, där Mohamed Nassir Abdullahi Ali och hans familj har olika styrelseposter.

SVT Nyheter Stockholm har tagit del av mötesprotokoll, som visar att han under sammanlagt tre nämndsammanträden i Spånga-Tensta 2019 och 2021 har varit med och fattat beslut om bidrag till de två föreningarna – utan att anmäla jäv.

Resulterat i politisk strid

I en skrivelse till kommunstyrelsen föreslår nu Moderaterna i Stockholms stad att nämndbesluten ska utredas för jäv.

– Hade en moderat gjort så hade han åkt ut med huvudet före, säger Christofer Fjellner (M), oppositonsborgarråd i Stockholms stad.

Socialdemokraterna erkänner att jäv har förekommit, men pekar samtidigt på att den granskningen som det dåvarande moderatledda styret i nämnden genomförde när händelserna inträffade, inte fann några skäl till oegentligheter.

– Vi gör ingen annan bedömning än den som Moderaterna själva har gjort, säger Martin Nilsson (S), kanslichef i stadshuset.

SVT Stockholm har sökt Mohamed Nassir Abdullahi Ali, som hör av sig efter publiceringen med följande mejlsvar:

”Jag satt i opposition, det här var tjänstemanna-ärende, beslutet fattades på rekommendation av förvaltningen och av en enig nämnd där alla partier var eniga i beslutet inklusive Moderaterna. Jag satt inte med i majoriteten vid tidpunkten som hade makten över själva beslutet, det gjorde moderaterna, därmed hade jag ingen makt eller möjlighet att påverka beslutet. Det var 19 ledamöter som var närvarande vid sammanträdet, min närvaro ifall jag hade gått ut eller varit kvar, hade inte gjort någon som helst skillnad för utfallet av beslutet, alla 18 ledamöter var eniga i beslutet. 

När jag har rådfrågat stadsjuristen så har man gjort bedömningen att det inte är ett juridiskt jäv. Stadsjuristen har efter bedömning inte heller sett någon behov att man behöver ta om ärendet, då den uteblivna jävsanmälan i sak inte påverkat utfallet av stadsdelsnämndens beslut. Ärendet har utreds tidigare och jag har fortsatt förtroende. 

Noterbart är att jag vid ett flertal andra beslut har anmält jäv det var oavsiktlig miss att jag inte uppmärksammade det vid dessa tillfällen.

I fortsättningen för ens undvika misstanken, så kommer jag självklart i framtiden vara extra noga att inte delta i sådana beslut.”

Hör mer om jävet och striden mellan M och S i videon ovan.

SVT Nyheter Stockholm har även sökt Karin Wanngård (S), finansborgarråd och ordförande i kommunstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.