• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Läxhjälpsmiljoner har gått till privata resor och kostymer

Uppdaterad
Publicerad

Ideella föreningar som erbjuder läxhjälp får flera miljoner kronor i statligt stöd från Skolverket – men enligt en ny granskning i Expressen går pengarna i vissa till helt andra saker än att hjälpa skolbarn. Istället har privata resor, kostymer och hyrbilar inhandlats.

– Det här bidraget är ju till för att stötta skolbarn som är i en utsatt miljö, för att skapa en jämlik skola helt enkelt, säger Nina Svanberg, reporter på Expressen, i SVT:s Morgonstudion.

2014 införde regeringen ett statligt stöd för läxhjälp och gav Skolverket i uppdrag att handlägga bidraget. Sedan dess har man betalat ut totalt 225 miljoner kronor i bidragshjälp till föreningar runt om i landet. Stödet ska täcka kostnader för hjälp med läxor eller annat skolarbete utanför ordinarie undervisningstid. 

Våren 2021 kunde dock tidskriften Doku avslöja att Skolverket finansierat en koranskola, vilket ledde till att Skolverket självt inledde en fördjupad granskning kring vilka föreningar som mottagit bidrag för läxhjälp. Totalt tittade man på 30 föreningar, av dem blev över hälften återbetalningsskyldiga.

Kostymer för tusentals kronor och hyrbilar

När Expressen granskat vilka föreningar som fått bidrag 2022 för att undersöka var läxhjälpspengarna egentligen hamnar, visar det sig att fusket fortsatt förekommer i flera föreningar runt om i landet. Stora delar av pengarna har hamnat i privata fickor och enligt inlämnade kvitton gått till bland annat kostymer för tusentals kronor, privata resor och hyrbilar utan direkt koppling till verksamheten.

– Skolverket menar att man skärpt sina rutiner, men redan 2018 fick man kritik från Riksrevisionen som noterade att bidraget inte hanteras på ett korrekt sätt. Ändå har bidrag betalats ut och kunnat gå till privat konsumtion, säger Nina Svanberg till SVT:s Morgonstudion

Föreningar saknar giltig adress

Den som har tagit emot statsbidrag enligt förordningen är skyldig att redovisa för Skolverket hur medlen har använts och lämna de uppgifter som Skolverket begär. Men när Skolverket och Skatteverket själva bett föreningarna skicka in underlag har svaren genomgående uteblivit – eller varit kraftigt bristfälliga. 

Flera av föreningarna har fått stora summor för lokalhyra, utan att ens bedriva någon form av verksamhet, eller ha en giltig adress.

– Skolverket kom med en egen rapport för några veckor sedan. Där föreslår de nu själva att delen av stödet som ska gå till organisationer ska slopas och bara ligga på skolorna, säger hon. 

Vad får det här för konsekvenser för de barn och familjer som behöver läxhjälp? 

– Det här är dubbeltragiskt. Det drabbar ju de föreningar, för de finns så klart, som nu får sitt stöd undandraget. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.