Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon kan du se vilken natur det är som ska skyddas och hur ska det gå till. Foto: SVT och Stockholms stad

Djur och natur ska vinna på ett växande Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Hur ska grodor, pollinerande insekter och annan värdefull natur överleva när Stockholm byggs ut? Den kniviga frågan hoppas politikerna kunna lösa med hjälp av en ny handlingsplan för biologisk mångfald, där flera konkreta mål är uppsatta.

Fem strategier har tagits fram som bland annat pekar ut vilka arter som ska skyddas och hur grönska ska kunna skapas när bostäder byggs.

– Det kan till exempel handla om att anlägga gröna tak för att kombinera vattenrening med bra miljöer för pollinerande insekter, säger miljöborgarrådet Katarina Luhr (MP).

Grodor och gamla ekar

Det kommer också att byggas fler dammar, dit salamandrar och andra groddjur flyttas, när deras våtmarker försvinner. Även Stockholms unika gamla ekar och tallar ska få ett bättre skydd.

I videon ovan kan du höra mer om vilka konkreta mål det finns för stadens biologiska mångfald.

Saknas pengar

Handlingsplanen, som klubbas av fullmäktige den 30 november, är den första i sitt slag i Stockholms stad. Inför beslutet har flera stadsdelar pekat på att det saknas pengar för att kunna nå de uppsatta målen.

– Det är en bra plan, men eftersom majoriteten inte satsar tillräckligt med resurser blir det tyvärr mest symbolpolitik, säger oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.