• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Över 1 200 vattensalamandrar har flyttats till en anlagd damm vid Kaknästornet eftersom det ska byggas bostäder på platsen de tidigare bodde på. I videon får du höra mer om flytten och om Stockholms groddammar. Foto: Johan Pontén/Stockholms stad

Stockholm storsatsar på groddjur

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare var det lika vanligt med grodor i Stockholm som på landet. Men i takt med att marken bebyggts har förutsättningarna för groddjuren försvunnit alltmer. Därför har staden satsat på att gräva groddammar.

Groddjur är beroende av pölar och dammar där de kan leka och få yngel. För att grodorna ska kunna överleva har staden anlagt ett 30-tal dammar.

 – När vi gynnar groddjuren så bidrar vi också till den biologiska mångfalden eftersom även fåglar, insekter och växter trivs i de här miljöerna, säger Gunilla Hjorth som är ekolog på miljöförvaltningen i Stockholms stad.

Det är hit till den anlagda Brunnslättsdammen på Djurgården som vattensalamandrarna har flyttats. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Stort intresse från allmänheten

Enligt Gunilla Hjorth är intresset för groddjur stort. Hon berättar att Olovslundsskolan i Bromma är engagerad i att flytta vårvandrande vattensalamandrar från en torrlagd plaskdamm till en naturdamm i närheten.

Och i Älvsjö finns det en förening som bär lekvandrande groddjur ner till Långsjöns strand för att förhindra att de blir överkörda på vägen.

– När vi anlägger våra groddammar försöker vi också bygga broar eller bryggor där, så att stockholmarna lättare ska kunna se djuren.

– På det här fackelblomstret sitter det flera bin, säger ekologen Gunilla Hjorth när hon visar oss den anlagda dammen i Skogvaktarkärret i Kista. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.