Terrorattacken på Drottninggatan är en av anledningarna till den ökade övertiden. Foto: TT

Polisens övertidsnota: 68 miljoner kronor redan i år

Uppdaterad
Publicerad

När polisens övertid ökar stiger förstås också prislappen. För första halvåret i år är den i Stockholm redan uppe i cirka 68 miljoner kronor. En rejäl ökning jämfört med samma period för bara två år sedan.

Lars Byström, Stockholmspolisen, hymlar inte med att det beror på terrorattentatet, flyktingströmmen och gatubarnen.

– Men det finns ett ekonomiskt tänk i varje polischefs skalle, säger Lars Byström, presstalesperson vid Stockholmspolisen. Han har av polisledningen fått uppdraget att svara på våra frågor om polisens övertid.

Ökning med 26 miljoner

Första halvåret 2015 låg kostnaden för övertid på ungefär 42 miljoner kronor. Samma period två år senare hamnade den notan på 68 miljoner. En ökning med 26 miljoner kronor.

Krisen inom polisen

LÄS MER: Polisen: ”Visar hur lojal och plikttrogen man är”

En stor övertidskostnad är gränskontrollerna, men också arbetet med gatubarnen.

– Det är ingenting att hymla om, vi har haft en intensiv period. Från slutet av 2015 har vi haft problemet med flyktingar som kommer till Stockholm. Sedan kom terrorattentatet på Drottninggatan. Självklart sliter det på personalen, säger Lars Byström, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

400 miljoner kronor i övertid

I hela landet har helårskostnaden för polisens övertid stigit med cirka 70 miljoner kronor mellan 2015 och 2016. Notan för förra året och för hela riket landade på 400 miljoner kronor.

SVT Nyheter Stockholm har granskat polisbristen i länet i en rad artiklar. Vi har bland annat berättat om att sedan omorganisationen 2015 har många poliser slutat – så många som en polis var tredje dag.

LÄS MER: Polisen Simon jobbar över för att klara familjeekonomin

Många poliser som redaktionen har varit kontakt med berättar att övertiden är ett sätt att få den privata ekonomi att gå ihop, på grund av en dålig löneutveckling.

”Känner igen situationen”

En del poliser vi pratar med säger att de ställer upp för att de är lojala med sina kollegor och att de vill göra skillnad i samhället. Det handlar ofta om poliser som inte har familj – då blir jobbet en stor del av deras liv.

– Ja, jag känner igen situationen, säger Lars Byström.

Ska det verkligen vara så att unga poliser riskerar att bli utslitna i förtid?

– Jag tror inte det finns någon arbetsgivare som vill ha sliten personal och det är ingen skillnad hos oss, säger han.

Men hur gör ni konkret för att inte er personal ska bli sliten?

– Dels, när vi har särskilda händelser så sprider vi personaluttaget i hela regionen. Det är ett sätt att inte slita på samma personer vid varje kommendering. Och sedan har man lovat från olika håll att det ska ske en personalutökning, lägger Lars Byström till.

Ansvariga vill inte kommentera

Men några andra konkreta lösningar på hur Stockholmspolisen ska få ner övertidstimmarna på sikt har inte ledningen.

Vi har sökt regionpolischefen Ulf Johannson för en kommentar vid flera tillfällen, men han har inte ställt upp. Vi har även sökt inrikesminister Morgan Johansson och rikspolischefen Dan Eliasson. Tre ansvariga, höga chefer har vid flera tillfällen avböjt att kommentera den ansträngda situationen inom polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen inom polisen

Mer i ämnet