”Jag skäms när jag peppar en kvinnan som blivit misshandlat av sin man, igen, till att medverka till anmälan. Ingen hinner ändå ta tag i det under det närmsta året”, säger Taina Rosén Vilidu, polis. Foto: TT/SVT

Polisen Taina: ”Jag skäms när jag peppar en kvinna att göra en anmälan”

Uppdaterad
Publicerad

Taina Rosén Vilidu har jobbat som polis i många år i Stockholms län och möter dagligen utsatta människor.

– Jag skäms när jag peppar en kvinnan som blivit misshandlat av sin man, igen, till att medverka till anmälan. Ingen hinner ändå ta tag i det under det närmsta året, säger hon.

Många poliser beskriver situationen inom polismyndigheten som kaosartad. Utryckningspoliser hinner inte åka ut på alla larm och utredningar läggs ned på grund av personalbrist. 

– Jag tycker synd om medborgarna som får stå ut med här. Man gör ingenting åt brotten. Man lägger hellre ned än utreder. Det känns förjäkligt, säger Taina Rosén Vilidu, polis i Södertälje.

Krisen inom polisen

Enligt Brottsförebyggande rådet läggs de flesta utredningar ned. Under 2016 utredde polisen i Region Stockholm drygt 200.000 brott. Utav dessa lades merparten, 132.000 stycken, ned. Enligt Brottförebyggande rådet beror detta på att det saknades spaningsuppslag.

LÄS MER: Polisens plan – rekrytera från andra delar av landet

– Det är ungefär som det är med vardagsbrotten, att det inte är någon idé att anmäla. Vi går ju lite mot att offret bryr man sig inte så mycket om nuförtiden. Det handlar om att försöka lägga ned så många brottsutredningar som möjligt, för att det inte finns personal som kommer att utreda. Det är skit rent utsagt.

”Förstår att man lämnar”

Av de cirka 200.000 brott som utreddes under 2016 ledde endast 35.197 till åtal. Detta att jämföra med 2015 då 38.411 anmälda brott gick vidare till åtal. På ett år har alltså antalet utredningar som leder till åtal blivit 3.000 färre.

– Vi kan lägga ned flera timmar på jobb här ute. Ärendet är nedlagt eller busen är utsläppt efter några timmar. Det känns fruktansvårt att man ska kunna begå brott och inte få straff för det, säger Taina Rosén Vilidu.

SVT Nyheter Stockholm har granskat polismyndigheten under en längre tid. Sedan omorganisationen har allt fler poliser lämnat in polisbrickan. Enligt Taina Rosén Vilidu kommer fler lämna myndigheten den närmsta tiden.  

– Många som slutar känner frustration över sin arbetssituation, dålig lön, arbetstider och utveckling. Jag förstår att man lämnar och jag som är för gammal för att söka ett annat jobb är så illa tvungen att stanna, tillägger hon.

Hon beskriver flera fall där det är tungt för henne som polis att veta att anmälan som görs av ett brottsoffer kommer att hamna längst ner i högen – och i värsta fall läggas ned.

– Jag minns en kvinna som till slut vågade larma polisen. Hennes man ville ha ihjäl henne. Det är tungt att veta, och stå där och skämmas över att inte kunna hjälpa mer, säger hon.

”Kriminella vet nivån”

Taina Rosén Vilidu är orolig över att medborgarna ska sluta höra av sig till polisen.

– De kriminella vet vilken nivå det ligger på, och de vet också att det inte blir någonting av utredningen. Det blir så att de då kan fortsätta begå brott, säger hon.

SVT Nyheter Stockholm har sökt justitie- och inrikesminister Morgan Johansson för en kommentar angående poliskrisen, men han har avböjt att uttala sig.

LÄS MER: Poliser ska lockas tillbaka med jobbannons – ”Det här är ett skämt”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen inom polisen

Mer i ämnet