Polisen Lars Österberg. Foto: TT/Privat

Poliskrisen breder ut sig över landet – ”är en tickande bomb”

Uppdaterad
Publicerad

Hjärtklappning, magkatarr och noll tid för vila. Polisbricka efter polisbricka lämnas in runt om i landet.

– Man är frustrerad över att man är otillräcklig, att vara för få och inte hinna fram under pågående larm, säger Lars Österberg, polis i Hudiksvall.

Poliserna Lars Österberg i Hudiksvall, Erik Westring i Uppsala, Adam i Örebro och Ali i Stockholm har en sak gemensamt. Samtliga vittnar om en svår arbetssituation där personalstyrkan minskar för varje månad.

– Mina kollegor går under och den berömda ”väggen” far omkring i korridorerna som värsta liemannen, säger Ali.

Krisen inom polisen

LÄS MER: ”Gnistan och drivet är milt sagt bortblåst”

”De betalar också skatt”

Avstånden mellan olika jobb tar kraft och i många fall hinner poliserna inte fram innan de får in nya larm. Känslan av att inte räcka till för medborgarna tär på många. Lars Österberg arbetar som polis i Hudiksvall sedan 23 år tillbaka.

LÄS MER: ”Det gör ont i polishjärtat”

Lars Österberg, polis. Foto: Privat

– Vi kan få ett larm om ett pågående självmord. Det är 12 mil dit och du hinner bli avbruten av nästa larm, ett lägenhetsbråk 18 mil från adressen du står på. Vi blir färre och färre och när polisen inte kommer, hur många gör en anmälan nästa gång? De betalar också skatt, säger han och tillägger:

– Jag ser hur mina kollegor är grå i ansiktet med tomma blickar. Det är en tickande bomb. 

”Situationen är kaostartad”

Erik Westring sade nyligen upp sig efter sju år som hundförare och utryckningspolis.

– Situationen inom polisen är kaosartad. Vi tvingas jobba mycket övertid. Vi är för få i personalstyrkan och ska täcka stora områden – Uppsala, Enköping och övriga Uppland, säger Erik Westring.

Polisens gatulangningsgrupp, nationella insatskonceptet och närpolisen i Uppsala läggs på is under sommaren. Samtliga poliser, även de som normalt jobbar civilt, tvingas i stället jobba i ingripandeverksamheten. Även hundverksamheten är tvungna att arbeta som utryckningspoliser.

LÄS MER: Bara 45 polisbilar ute en vanlig dag i länet

Adam, utryckningspolis i Örebro län sedan tio år, berättar om en personalstyrka som minskat till den grad att han och hans kollegor ofta tvingas åka ut ensam på jobb.

– Vi hinner inte jobba brottsförebyggande där områdespoliser och medborgarlöftet bara finns på papper, inte i praktiken, säger Adam, utryckningspolis i Örebro län sedan tio år.

Polisförbundet kritiskt till utvecklingen

Polisförbundet ser kritiskt på den utveckling som följt efter Polismyndighetens omorganisation.

– Vi har påtalat att vi behöver bli fler poliser. Anledningen till att man inte hinner äta eller gå på toaletten är att vi är för få. Vi driver på så hårt vi kan, lönefrågan och frågan om arbetsmiljön, säger Christer Palmqvist, vice ordförande i Polisförbundet.

– Det är orimligt att svensk polis ska ha en lön som är under medellönen.

SVT Nyheter har sökt inrikesminister Anders Ygeman och Mats Löfving, ställföreträdande rikspolischef för en kommentar.

Adam och Ali är fingerade namn. De vill vara anonyma av privata skäl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen inom polisen

Mer i ämnet