Finansregionsråd Irene Svenonius (M) under Stockholms stads pressträff om cornaovirusets utveckling i länet. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Så påverkar coronakrisen ekonomin i Stockholms län

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms län bedöms nu enligt länsstyrelsen vara i en recession och konjunkturen är på en historiskt låg nivå. Under torsdagen berättade länsstyrelsen, region Stockholm och Stockholms stad om det ekonomiska läget och vad som krävs för att få igång ekonomin igen.

Coronapandemin har drabbat hela världen hårt ekonomiskt och Stockholm är inte förskonat. De flesta branscher har påverkats, de som är mycket svårt drabbade är bland andra hotell, restaurang och andra inom besöksnäringen.

Irene Svenonius (M) finansregionråd säger att rekordmånga har vårdats och vårdas inom Stockholmsvården.

Corona i Stockholm

– Pandemin stannar inte vid att vara en sjukdomskris, efterföljden är också en djup ekonomisk kris, där vi ser en kraftig ökning av varsel i det här länet.

Både Irene Svenonius och finansborgarrådet Anna König Jerlmyr säger att Stockholms ekonomi är avgörande för hela landet. Svenonius säger att Stockholms län står för 35 procent av hela Sveriges BNP och hälften av statens intäkter.

”Värre än under finanskrisen”

Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholms stad, säger att man kan konstatera att utvecklingen är värre än den var under IT-bubblan 2001 och finanskrisen 2008.

– Var åttonde sysselsatt i Stockholm är permitterad eller varslad.

– Restriktionerna har i praktiken inneburit näringsförbud för flera branschen säger König Jerlmyr och betonar att man står bakom restriktionerna.

König Jerlmyr säger att man ser en ljusning i smittspridningen, särskilt ser man en minskning på Järvaområdet. Hon säger för att det ska fortsätta måste alla fortsätta följa restriktionerna, även under sommarmånaderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet