Den nya rånvågen mot telebutiker inleddes under försommaren och har fortsatt under hösten.
– Det har eskalerat, från att ha varit nästan obefintligt till att det vissa veckor skett flera stycken, säger Christer Hafdelin, säkerhetschef på Tre.
Tre hade sitt första rån i år i Nacka i maj. Två gärningsmän maskerade i burka tvingade till sig mobiltelefoner värda en halv miljon kronor. Det var då det första rånet mot mobiloperatören på två år.
– Sedan dess har branschen haft nästan 30 ytterligare rån under sommaren och hösten, säger Christer Hafdelin.
Ofta väpnade
Rånen, som vanligen utförs med vapen, sker snabbt, ofta vid öppnings- eller stängningsdags. Övervägande är det butiker i Stockholmsområdet, framför allt i de norra delarna, som drabbats, men flera har även skett i Göteborg.
– Främst är det Iphone som man är intresserad av, men även Ipad och ibland kommer det med lite andra olika märken också. Det är stora godsvärden på det i dag som man kan få med sig, säger John Lindström, kriminalinspektör och förundersökningsledare i lokalpolisområde Rinkeby.
Sannolikt har efterfrågan på mobiler ökat, bedömer Christer Hafdelin på Tre. Minskad kontanthantering och ökad säkerhet i branscher som tidigare var utsatta, som klock- och guldbutiker, kan vara andra förklaringar till att telebutikerna blivit ny måltavla.
Telefonerna obrukbara
I takt med att rånen trappats upp har operatörerna infört nya säkerhetsåtgärder i butikerna. Det handlar om fler väktare och larmknappar, ändrade rutiner vid öppning och stängning, tidlås på kassaskåp, minskad lagerhållning, kameraövervakning med direktuppkoppling till larmcentral samt låsta dörrar där det är möjligt.
– Vi fokuserar mycket på att ta bort incitamenten för att begå den här typen av brott. Att göra telefonerna obrukbara efter stöld, framför allt genom samverkan med operatörer i andra länder, är en annan viktig åtgärd, säger Aron Samuelsson, presschef på Telenor.
Flera gripna
Christer Hafdelin tycker sig redan se en viss effekt.
– Vid samtliga tre senaste rån mot telebutiker har man gripit någon misstänkt. Jag är orolig att rånen kommer att fortsätta en stund till, samtidigt tror jag att våra åtgärder på sikt kommer att ha effekt. Vi kommer att få se fler gripna och fler misslyckade rån.
John Lindström på polisen instämmer.
– Vi har frihetsberövanden i många ärenden och har efter det sett en tydlig minskning av rånen. Vi har också i flera fall återfunnit och säkrat gods. Framöver ser vi att vi kommer att få många dömda för de här brotten, säger John Lindström.
Fakta: Några av den senaste tidens rån
28 augusti, Järfälla: Två män beväpnade med kofot rånar en telebutik i Jakobsbergs centrum i Järfälla. Rånarna kommer över en mängd gods, flyr i bil.
2 oktober, Stockholm: Beväpnade rånare slår till mot en telebutik vid köpcentrumet Bromma Blocks. Minst två gärningsmän med uppdragna huvor hotar personalen med ett pistolliknande föremål.
31 oktober, Göteborg: Tre gärningsmän hotar personal i en telebutik i centrala Göteborg. De flyr till fots men grips bara några minuter efter larmet.
1 november, Sigtuna: Inbrott i en telebutik i Rosersberg. Gärningsmännen flyr, kastar ut fotanglar på E4:an. Åtta personer kan sedan gripas misstänkta för grov stöld.
Den 5 november, Järfälla: Två maskerade rånare hotar både personal och kunder i en telebutik i Barkarbystaden och flyr sedan på moped. De grips i ett skogsområde sedan en polishelikopter lyckats spåra dem med hjälp av värmekamera.
Källa: TT:s nyhetsarkiv