• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Kovan Alshawish/SVT

Så bromsade Haninge rånvågen: ”Gäller att inte få panik”

Uppdaterad
Publicerad

Säkerhetschefen i Haninge kommun, Bo Jensen, fick det svettigt under 2019. Kommunen hade i särklass flest anmälda ungdomsrån av kommunerna i Stockholms län i förhållande till befolkningsmängden. Men ett tätare samarbete mellan olika aktörer verkar ha gett resultat.

Att antalet ungdomsrån gick ner under 2020 vill Bo Jensen inte tillskriva coronapandemins effekter. Även om det enligt polisen kan vara en av orsakerna. 

Kommer rånsiffrorna gå upp igen efter pandemin? 

– Det kan jag inte svara på.  

Men är ni rädda för det? 

– Nja, under coronan har vi byggt upp en annan sorts rörlighet. Den samverkan vi har nu måste också ha bidragit till minskningen. En samverkan där det inte bara har handlat om kommun och polis utan en stor del av civilsamhället, med föreningar och föräldrar.  

Tajtare samarbete

Sedan i början på 2020 har man ett ännu tajtare samarbete mellan kommun och andra instanser. Man har ökat antalet möten med räddningstjänst, väktare och fältassistenter.  

– Ja, nu träffas vi en gång i veckan inför varje helg. På så sätt delar vi lägesbilder och alla får koll på var ungdomarna är någonstans. Och den informationen går sedan vidare även till de föreningsdrivna nattvandrarna. Det har varit väldigt framgångsrikt. 

Bo Jensen pekar också på ytterligare en aspekt som kan ha hjälpt i kampen mot ungdomsrånen.  

– Tålamod är väldigt viktigt i säkerhetsarbete. Så att man inte får panik och börjar möblera om bland resurserna för tidigt.

Siffrorna visar antalet anmälda rån på personer under 18 år och per 100 000 invånare. Siffrorna för 2020 är preliminära. Källa: Brottsförebyggande rådet (Brå) Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.