Samtal om strejken går sakta framåt

Uppdaterad
Publicerad

Busstrejken fortsatte på onsdagen för åttonde dagen i rad. Ännu har parternas ”resoneringssamtal” inte inneburit några genombrott.

-Det kan man inte säga. Men jag tycker att vi tar steg i rätt riktning hela tiden, säger Bussarbetsgivarnas vd Peter Jeppsson.

Kommunal och Bussarbetsgivarna satt i fortsatta samtal på onsdagskvällen.

Strejk i kollektivtrafiken

På onsdagen sammankallades också Kommunals avtalsdelegation på trafikområdet. Det brukar ses som ett tecken på att fackets ledning har nya kompromissförslag att presentera, men det förnekas av Kommunal.

-Anledningen att de är inne är bara att de ska få information om de samtal som pågår, säger förbundets pressekreterare Camilla Levin.

Även Bussarbetsgivarna har sin avtalsdelegation sammankallad, men det har man haft sen i måndags.

Kan strejka länge

Kommunal har en mycket stor konfliktkassa. Enligt förbundet räcker det för att strejka i princip hur länge som helst även om man ”helst inte vill det”.

Två av konfliktens knäckfrågor är att bussförarna vill slippa dagar med delade arbetspass samt att man vill avtala bort att förarna ska behöva söka om sina arbeten när en ny operatör vinner en upphandling.

-De allra flesta förare får ju följa med när en ny operatör tar över och så har det alltid varit. Det här med otrygga anställningar håller vi inte med om, säger Peter Jeppson.

Delade pass

Vad gäller de delade dagarna konstaterar han att det är så resandet ser ut, med en tydlig topp på morgonen och en på eftermiddagen.

-Det kan vi inte göra så mycket åt och vi vill ju kunna erbjuda förarna heltider. Då måste en del av dem ibland ta sådana här pass, men det är ju ingen som alltid arbetar så, säger Jeppson.

På torsdagen inleds Bråvallafestivalen i Norrköping. Och besökarna kommer att drabbas av strejken eftersom spårvagnen inte går. Nu är arrangörerna oroliga för att besökarna ska bete sig aggressivt på grund av strejken och har skrivit till polis, kommun, länsstyrelse och räddningstjänst, rapporterar SVT:s Östnytt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strejk i kollektivtrafiken

Mer i ämnet