Fredrik Franzén, vice ordförande för SD i Järfälla, har gett stöd åt Nordiska motståndsrörelsen. Foto: TT

SD-topp betalade pengar till nazistorganisation

Uppdaterad
Publicerad

Fredrik Franzén, vice ordförande för Sverigedemokraterna i Järfälla, betalade under ett års tid pengar till nazistiska gruppen Nordiska motståndsrörelsen. Det visar en granskning från Dagens ETC.

– Jag tyckte att det var en god sak att stödja politiskt nationalistisk opposition, utan att ha helt klart för mig exakt hur dessa organisationer skilde sig åt, säger Fredrik Franzén till Dagens ETC.

Tecknade hemligt medlemsskap

Fredrik Franzén ska ha tecknat medlemsskapet under 2012, ungefär samtidigt som han engagerade sig i Sverigedemokraterna. Granskningen som Dagens ETC gjort visar att Franzén gjorde en transaktion på minst 500 kronor till Nordfront i september 2012. Under 2013 blev han alltmer engagerad i partiets Järfällaavdelning men gjorde ändå en till transaktion i juni 2013.

Erkänner beställningar

Franzén erkänner att han har betalat för ett stödmedlemsskap men menar att han tecknade avtalet innan han fick sitt förtroendeuppdrag i Sverigedemokraterna. I en intervju med Dagens ETC får Franzén frågan om varför han stödjer en nationalsocialistisk organisation.

– Jag stödjer inte någon nationalsocialistisk organisation. Jag har istället valt att engagera mig i SD eftersom deras ideologi, politik och retorik ligger i linje med mina egna uppfattningar, säger Fredrik Franzén.

Ledningen reagerar

Ledningen för Sverigedemokraterna kräver nu att de SD-politiker som gett stöd till Nordiska motståndsrörelsen avgår.

– Utefter de uppgifter som kommit till vår kännedom finns det anledning för partiets Medlemsutskott att hantera frågan vidare. Generellt är det så att besitter man åsikter och ett tankegods som partiet på intet sätt delar, ska man inte heller vara medlem i partiet. Lämnar man inte självmant kan partistyrelsen besluta om uteslutning, skriver SD:s informationsansvarige Henrik Gustafsson i ett mail till SVT.

SVT har sökt både Fredrik Franzén och Sverigedemokraterna i Järfälla för kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.