Fler än 300 unga under 18 år har anmält att de blivit rånade i Stockholm under årets fyra första månader. De flesta av offren var mellan 14 och 16 år och de yngsta så unga som 10 år.
Undviker övervakningskameror
Många ungdomsrån utförs vid knutpunkter inom kollektivtrafiken, som vid Liljeholmen, Slussen och Gullmarsplan. Men trots att platserna är välövervakade, saknas ofta bildbevis.
– Rånen sker sällan inne på själva stationerna, utan rånarna följer i stället efter sina offer en bit bort där det varken finns övervakningskameror eller så mycket folk, säger Daniel Danial som är utredare vid Polisen i Skärholmen.
Rånarna lurar med vänlighet
Polisen kartlägger vad som hänt med hjälp av bilder före och efter själva rånet, som ofta börjar med att gärningsmännen går fram och pratar vänligt med sina tilltänkta offer.
– Många gånger uppfattas inte rånarna som hotfulla från början. Det är först när man gått iväg en bit som stämningen förändras och övergår till att bli hotfull och ibland också våldsam, säger Daniel Danial.
Många förutfattade meningar kring rånarna
Enligt polisen är det inte bara unga pojkar från utsatta områden som rånar.
– Det förekommer även att tjejer rånar andra tjejer. Det finns också rånare från lite mer välbärgade områden som begår den här typen av brott, säger Daniel Danial.
De två gärningsmännen som syns på övervakningsfilmen från Liljeholmens tunnelbanestation har identifierats av polisen. En 15-årig kille har dömts till ungdomsvård. Den andre överlämnades till Socialtjänsten eftersom han bara var 14 år.
– Jag vet inte exakt vad som hände med just den här pojken. Men normalt sett ser Socialtjänsten till att familjen får stöd eller att den unge får någon form av kontaktperson som ska försöka vända utvecklingen. I vissa fall placeras barnet också på ett ungdomshem, säger Daniel Danial.