Servrar kan värma en tredjedel av Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Fortum vill locka internationella IT-jättar till Stockholm med sin nya teknik för att ta tillvara spillvärme. 2016 byggs den första megahallen för servrar och ytterligare 20 stycken är under utredning. Visionen är att de tillsammans skulle altstra en tredjedel av Stockholms fjärrvärme.

– Datorer är varma och då har allt handlat om att vädra ut värmen i atmosfären. Det är jättedåligt när man tänker närmare på det, säger Jon Karlung, vd på Bahnhof som driver serverhallen.

Med ny teknik kan spillvärmen i Bahnhofs serverhallar i Stockholm säljas tillbaka till fjärrvärmenätet och därmed återanvändas för att värma upp hus.

En stor serverhall vädrar annars ut tiotals miljoner värme varje år.

Första megahallen kommer nästa år

Hittills har det bara varit ett pilotprojekt. 2016 ska däremot en 30 gånger större serverhall visa hur tekniken kan användas i stor skala. Den ska ligga i Hjorthagen jämte Värtaverket.

– Idén att tillvarata spillvärmen har redan spritt sig lite grann, men faktum är att det är svårt att utnyttja värmen på många platser. För det första krävs en storstad, helst med miljoninvånare, och för det andra krävs ett välutbyggt fjärrvärmenät där man kan tillvarata all energi. Sedan behöver man också mark att göra det på. Så det är ganska många ingredienser som ska falla på plats innan det här är möjligt, säger Jon Karlung.

20 platser för megahallar

Mellan Arlanda och Skärholmen har Fortum som står bakom tekniken däremot identifierad ungefär 20 platser som liknar den jämte Värtaverket. Där undersöker man nu om fler serverhallar kan placeras.

En större internationell aktör ska enligt uppgift till SVT Nyheter Stockholm ha planer på ytterligare en megahall.

Välutbyggt fjärrvärmenät

Eftersom Stockholms fjärrvärmenät är ovanligt välutbyggt i ett internationellt perspektiv hoppas Fortum kunna locka hit världens största IT-företag med låga elpriser.

På de 20 aktuella platserna är visionen att kunna producera 2,7 terawattimmar om året – nära en tredjedel av Stockholms fjärrvärme.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.