I samband med coronapandemin och Rysslands anfall mot Ukraina har kommunerna runt om i landet sett över hanteringen om hur de ska agera vid en akut kris.
De allra flesta kommuner har en beredskap inom kommunen, men 19 av länets 26 kommuner har även avtal med Frivilliga resursgruppen, FRG, för att stärka civilförsvaret. Det är en frivillig resurs som stöder och förstärker kommuners och regioners krishantering vid samhällsstörningar.
En av kommunerna i länet som har avtal med FRG är Upplands-Bro.
– För oss i Upplands-Bro är FRG otroligt viktiga som komplement till det civilförsvar som vi redan byggt upp inom kommunen, säger kommundirektör Ida Texell.
Stockholm och Södertälje saknar avtal
Sju av länets kommuner, däribland Stockholm och Södertälje, har valt att inte skriva avtal med FRG.
Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård (S) var en av de som värnade om frivilliga krafter när hon satt i opposition, men trots att partiet nu suttit vid makten i mer än 1,5 år saknas fortfarande ett avtal.
I videon ovan: Varför saknar huvudstaden avtal med FRG, medan Upplands-Bro anser att det är viktigt att ha frivillighetsgrupper?
Här är kommunerna som skrivit avtal med FRG
- Danderyd
- Ekerö
- Haninge
- Järfälla
- Nacka
- Värmdö
- Nynäshamn
- Norrtälje
- Sigtuna
- Sollentuna
- Solna
- Sundbyberg
- Tyresö
- Täby
- Österåker
- Upplands-Väsby
- Upplands-Bro
- Vallentuna
- Vaxholm
Kommuner som saknar avtal med FRG:
- Botkyrka
- Huddinge
- Lidingö
- Nykvarn
- Salem
- Stockholm
- Södertälje
Källa: FRG och Länsstyrelsen i Stockholms län
Frivilliga resursgruppen (FRG)
Frivilliga resursgruppen är ett samarbete mellan kommunen och de frivilliga försvarsorganisationerna med stöd från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.
FRG finns till hands för kommunen när de ordinarie resurserna behöver förstärkas.
18 frivilliga försvarsorganisationer är anslutna till FRG, bland annat Riksförbundet Svenska Lottakåren, Svenska Blå stjärnan och Svenska Röda Korset.
Källa: FRG