Civilminister Ardalan Shekarabi (S) och statsminister Stefan Löfven (S) under sitt besök i Kalmar. Regeringen flyttade E-hälsomyndighetens bas och hundra jobb från Stockholm till Kalmar. Foto: TT

Besked i dag: Sju myndigheter flyttas från Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Idag presenterades den stora flytten av statliga myndigheter från Stockholm. Totalt rör det sig om sju myndigheter och närmare 400 jobb. Först ut blir Strålsäkerhetsmyndigheten, där 120 tjänster flyttas till Katrineholm.

Beskedet gavs av statsminister Stefan Löfven och civilminister Ardalan Shekarabi på onsdagsmorgonen. 400 statliga jobb från sju myndigheter ska flyttas från Stockholm ut i landet. Med utflytten hoppas man öka den statliga närvaron och antalet arbetstillfällen ute i landet.

– Under allt för lång tid har det funnits en tydlig trend av centralisering till Stockholm, en stockholmsfixering. Och det är dåligt och minskar möjligheten att bo och leva på andra orter i vårt fantastiska land, sa statsminister Stefan Löfven.

Myndighetsflytten

Sju myndigheter ska flyttas från Stockholm

Strålsäkerhetsmyndigheten, 120 av drygt 300 anställda – flyttas till Katrineholm

Polarforskningssekretariatet – flyttas till Luleå

Myndigheten för kulturanalys – flyttas till Göteborg

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor – flyttas till Växjö

Delar av svenska ESF-rådet, omkring 120 anställda – flyttas till Gävle

Delar av Universitets- och högskolerådet – flyttas till Visby

Delar av Tillväxtverket, omkring 20 anställda – flyttas till Östersund

Totalt, med tidigare aviserade utlokaliseringar, rör det sig om  jobb.

Flyttarna kan kosta över en miljon per arbetstillfälle

Tidigare flyttar har visat att det inte alltid är lönsamt. Statskontoret visade att det var svårt att skaffa fler jobb än just de som utlokaliserades och att den största effekten blir den konsumtion på orten som de anställda bidrar med.

År 2009 visar Riksrevisionen att varje flytt av arbetstillfälle kostade över en miljon kronor och att det tog flera år för myndigheten att återhämta sig när det gällde verksamheten.

Men enligt civilminister Ardalan Shekarabi (S) var situationen annorlunda när Riksrevisionens bedömningar gjordes 2009 efter att ett försvarsbeslut krävde omlokaliseringar.

– Det här handlar inte om en kompensationsinsats utan vi ser behov av att förstärka statens närvaro – i syfte i att upprätthålla legitimiteten för den svenska staten, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Myndighetsflytten

Mer i ämnet