Sjukhus ska inte redovisa underskott

Uppdaterad
Publicerad

Tjänstemän i Stockholms läns landsting uppmanas att vänta med att redovisa prognoser för sjukhusens underskott till efter valet i september. Det visar ett internt mejl som Sveriges Radios Ekot tagit del av.

I förra veckan avslöjades det att alla landets större sjukhus beräknas få stora underskott i år.

I ett mejl från en ekonomisk tjänsteman i Stockholms landsting uppmanas kollegor att inte redovisa några ekonomiska prognoser i kommande månadsbokslut, som man brukar, utan att i stället vänta med det till delårsbokslutet i början av oktober.

”Otroligt uppseendeväckande”

”Orsaken sägs vara att sjukhusen går med så stora underskott att man inte vill att det ska bli politisk debatt kring detta innan valet”, ska tjänstemannen ha skrivit i mejlet enligt Ekot.

Oppositionslandstingsrådet Helene Hellmark Knutsson (S) tror att den borgerliga majoriteten kan ligga bakom. ”Otroligt uppseendeväckande”, säger hon.

– Man uppmanar till att inte lämna prognoser under flera månader trots att det är stora underskott som man skulle behöva ta tag i. Den moderata ledningen har påstått att man vill ha fördjupade analyser. Det är här precis tvärt om, säger Helene Hellmark Knutsson till ABC.

Minskar det administrativa arbetet

Enligt landstingsdirektör Toivo Heinsoo rör det inte sig om någon politisk styrning.

– Jag har inte läst brevet själv men det där är bara spekulationer från en medarbetare. Det här har ingenting att göra med att det är val i september.

Heinsoo förklarar uppmaningen med att man vill minska det administrativa arbetet under sommarmånaderna då det är en stor belastning på landstingets organisation.

– Den här adminstrativa förenklingen gäller inte bara sjukhusen, utan alla landstingets verksamheter. Vi har tidigare redovisat att akutsjukhusen har ett läge där man visar underskott. Vår bedömning är att det underskottet kvarstår under året.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.