Både politiker och säkerhetsansvariga på länets sjukhus vill ha fler kameror på sjukhusen. Foto: TT

Sjukhusen vill installera 200 nya övervakningskameror

Uppdaterad
Publicerad

Sjukhusen och vårdcentralerna i Stockholms län förbereder runt 200 ansökningar om kameraövervakning. Samtidigt har en ny dom slagit fast att film från känsliga platser som sjukhuskorridorer inte får spelas in och sparas.

– Självklart borde man också få spela in och spara filmerna, säger Irene Svenonius (M), finansregionråd.

En tidigare medarbetarenkät har visat att 3 500 av Region Stockholms personal har upplevt hot eller våld på sin arbetsplats, och nu planerar länets sjukhus, närakuter och vårdcentraler att lämna in ansökningar för kameraövervakning.

– Vi har ett helt nytt säkerhetsläge i vården. Vi ser en växande gängkriminalitet i Stockholms län med gängskjutna som kommer till akutmottagningarna. Det finns helt enkelt ett ökat behov av skydd för både patienter och medarbetare i vården, säger Irene Svenonius (M).

Finansregionrådet Irene Svenonius (M). Foto: Anna Molander

Ska hjälpa till upptäcka händelser

Bland sjukhusen som kommer ansöka om mer kameraövervakning finns Danderyds sjukhus, Karolinska i Solna och Huddinge, Södersjukhuset och Södertälje sjukhus.

Melina Mellin är säkerhetschef på Södertälje sjukhus. Hon ser kameror som en hjälp att skapa ett tryggare sjukhus för personal och besökare.

– Genom att ha kamerabevakning ska vi snabbt kunna upptäcka händelser som kräver en snabb insats. Det kan vara en fallolycka, ett sjukdomstillstånd eller ett brandtillbud. Men det kan dessvärre också vara brottsliga gärningar, säger Melina Mellin.

Melina Mellin, säkerhetschef på Södertälje sjukhus. Foto: Södertälje sjukhus

Även vårdcentraler och närakuter kommer att ansöka om kameraövervakning, totalt handlar det om runt 200 ansökningar.

Vill kunna spela in

Tidigare i år kom en dom i kammarrätten som gäller kameror på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Domen gav sjukhuset rätt att övervaka korridorerna vid två intensivvårdsavdelningar med kameror. Men sjukhuset får bara titta på bilderna i realtid, de får inte spelas in eller sparas.

– Har man kamerabevakning vill man ju kunna spela in, om vi behöver hjälpa polisen, till exempel, säger Melina Mellin.

Vill slopa tillståndsplikten

Samtidigt får andra platser kameraövervakas och spelas in, som bankomater och affärer på sjukhusen, vilket Irene Svenonius tycker är konstigt.

– Jag skulle vilja att tillståndsplikten för kameror inom sjukvården slopas. Att vi själva får fatta besluten utifrån säkerhetsläget i vården. Självklart ska det ske under överseende från datainspektionen och skötas med hög respekt för individens integritet, säger Irene Svenonius (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.