Med van hand styr tillsynsmannen Rickard Rundgren Björk båten mot Lidö och lägger till mot en stor pråm fullastad med timmer. Han minns stormnatten.
– Det började blåsa vid midnatt den 2 januari. När man gick ut så lät det som tändstickor som bröts ute i skogen, så jag förstod att det var illa, men kanske inte att det var fullt så illa som det visade sig dagen efter, säger han.
En fara för djur och människor
På de platser där stormen träffade med störst kraft ligger i princip all skog ner och det är mycket svårt att ta sig fram. Lidö, som ägs av Skärgårdsstyrelsen, är ett populärt utflyktsmål och de stormfällda träden kan utgöra en fara för både människor och djur.
– Vi försöker göra ön framkomlig. Vi har ju många besökare och det är viktigt att man kan vistas här säkert, säger Anders Berglund, naturvårdsförvaltare på Skärgårdsstiftelsen.
Logistiken utmanar
På Lidö arbetar skogsmaskinerna för fullt med att röja undan de cirka 50 000 träd som blåst omkull. Men att få bort så många träd från en ö är en utmaning som kräver noggrann planering. Målet är att allt ska vara klart till sommaren.
– Det är isen vi jobbar emot. En normal isvinter kan börja i januari och sluta i mars-april någon gång. Det vill vi inte ha, säger Rickard Rundgren Björk.