Den stora mängden träd som ligger kvar i skogen riskerar att orsaka en massförökning av granbarkborre.

Skogsägare riskerar böter för nedfällda träd efter Alfrida

Uppdaterad
Publicerad

Den stora mängden fällda träd efter stormen Alfrida i kombination med varmt väder bäddar bra för granbarkborren som nu riskerar att spridas i länet. Nu uppmanar Skogsstyrelsen drabbade skogsägare att agera för att minska risken för angrepp av den skadliga insekten – annars finns risk för böter.

Stockholms län drabbades hårt av stormen Alfrida i januari tidigare i år. Totalt fälldes närmare 1 500 000 kubikmeter skog i länet och störst skador fick trakterna runt Norrtälje.

– Det är en allvarlig situation. I och med att vi har haft så varma somrar och dessutom den här stormen som för med sig mycket färskt material för granbarkborrarna att lägga sina ägg i så är vi absolut oroliga, säger Hanna Glöd som är skogskonsulent på Skogsstyrelsen. 

Skogskonsulenten Hanna Glöd.

1 juli måste träden vara borta – annars risk för böter

Granbarkborren är den insekt som gör mest skada på granskogen och stormfällda granar är granbarkborrens lättaste byte. För att förhindra en massförökning av insekten har Skogsstyrelsen satt den 1 juli som slutdatum då skogsägarna senast måste ha tagit hand om de nedfallna träden.

Enligt skogsvårdslagen riskerar den som inte hinner ta hand om sitt virke polisanmälan och böter. 

Skogsägaren: ”Det känns lite hopplöst”

Väddöbon Wåge Forsberg är en av alla skogsägare som såg sin skog fällas av stormen Alfrida. Trots att han har arbetat i skogen under fyra månader med att ta hand om allt timmer tror han inte att han kommer ha en chans att få bort alla nedfallna träd innan den 1 juli.

– Det skulle ta minst ett halvår till att få ut allt virke. Skogsbolagen kör för fullt och fabrikerna tar inte emot mer virke. Då kommer man ju ingen vart så det känns lite hopplöst, säger han.

Skogsstyrelsen kan ge skogsägarna dispens från bestämmelserna i skogsvårdslagen om man bedömer att det finns särskilda skäl. Men eftersom det är en hög risk för en massförökning av granbarkborre har man beslutat att vara restriktiv med att lämna sådana undantag, något som Wåge Forsberg tycker är fel.

Trots att Wåge Forsberg arbetat för att få bort timret i fyra månader tror han att det blir svårt att hinna med allt innan 1 juli.

– Jag tycker det är märkligt att skogsägare som gör allt vad de kan ska få böter. Jag utgår från att man har överseende med det här och ger dispens.

Hårda krav för att förhindra skadeinsekter

Hanna Glöd på Skogsstyrelsen förstår skogsägarnas frustration men menar att de hårda kraven även är till för skogsägarnas skull.

– Den här lagen är ju till för att förhindra en masspridning av skadeinsekter, så det är ju för allas bästa.

Trots den hopplösa situationen tar Wåge Forsberg det med ro.

– Jag har inte ens fått något rotavdrag trots att jag har så många rotvältor, säger han och skrattar.

Granbarkborre

Granbarkborren är den insekt som orsakar störst skada på svenska granskogar. Till storleken är det en cirka fyra millimeter lång skalbagge som det finns cirka 90 arter av i landet.

Granbarkborren skiljer sig från andra barkborrar i det att den enda arten som kan ta död på stora friska granar.

Hanarna gnager sig in i granens bark. Granen försöker dränka alla i kåda, men till slut orkar den inte längre. Barkborrarna vinner, och kallar på honorna med ett annat doftämne. Honorna kryper in till hanens nybyggda parningskammare.

Det brukar bli 2-3 honor per hane innan honorna signalerar till andra att det är fullsatt. Varje hona gnager sedan en rak, cirka 10 cm lång modergång som följer granens fiberriktning. Äggen läggs i gångens sidor. Larverna äter sig vinkelrätt ut från modergången och förpuppar sig efter 5-6 veckor. Efter ungefär en vecka som puppa kläcks de nya baggarna.

Källa: Skogsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Alfrida i Stockholms län

Mer i ämnet