Bild på hyresfastighet med balkonger

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Fortsätter det med höga hyreshöjningar kan det skapas en fattigklass av en stor grupp människor, säger Kristoffer Burstedt på Hyresgästföreningen. Hör även fastighetsägarnas kommentar i klippet. Foto: SVT. Arkivbild.

Skiljeman ska avgöra stockholmarnas hyror för 2024

Uppdaterad
Publicerad

Många stockholmare som bor i hyresrätt väntar fortfarande på att få veta vad hyran blir för 2024. Fastighetsägarna vill att hyrorna höjs med 12 procent – alldeles för mycket, menar Hyresgästföreningen. Nu ska en så kallad skiljeman avgöra vad höjningen faktiskt blir.

Förhandlingarna om 2024 års hyreshöjningar har pågått i flera månader och parterna står långt ifrån varandra. Fastighetsägarna Stockholm har krävt 12 procents höjning medan Hyresgästföreningen hittills har gått med på höjning av hyror upp till drygt 4,8 procent i den del av beståndet i länet som är färdigförhandlat.

Fastighetsägarna Stockholm har vänt sig till hyresnämnden för att få en skiljeman utsedd för att avgöra hyresförhandlingarna om årets hyror i elva Stockholmskommuner.

– Vi tycker inte att det här är någon chockhöjning av hyrorna. De verkliga kostnadsökningarna för fastighetsägare ligger på 30-40 procent, menar Nathalie Brard, chef fastighetsmarknad på Fastighetsägarna Stockholm.

Hyresgästföreningen: ”Vansinnigt högt”

Kristoffer Burstedt, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen, säger att man ”vetat” att Fastighetsägarna skulle komma att vända sig till en skiljeman eftersom man redan i början ”krävt rekordhöjning” av hyrorna. Och han menar att man helt enkelt inte kan gå med på hyresökningar som människor inte kan betala.

– Hyreshöjningar på 12 procent är vansinnigt högt. Det är orealistiska krav, säger Kristoffer Burstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.