• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Skolinspektionen sätter för första gången in rådgivare för att se till att problemen på skolan åtgärdas. Foto: SVT

Skolinspektionen tar över Storvretskolan: ”Det här är unikt för oss”

Uppdaterad
Publicerad

Två rådgivare från Skolinspektionen har under veckan anlänt till Storvretskolan i Botkyrka kommun. De ska hjälpa skolan komma till rätta med de brister som påpekats under flera års tid, och som skolan inte lyckats åtgärda.

– Det här är ju unikt för oss och det som står i beslutet, det är ju allvarliga brister, säger Agneta Kenneberg, en av rådgivarna från Skolinspektionen.

Sedan hösten 2016 har Skolinspektionen påpekat brister och krävt förbättringar på skolan. Det handlar bland annat om att elever inte känner sig trygga, inte har studiero och inte får tillräckligt stöd i undervisningen.

Tar över ansvaret

I början av januari i år beslutade Skolinspektionen att skolan inte förbättrat sig och bedömde misslyckandet som allvarligt. Och för första gången tar de till sitt starkaste vapen, att gå in med så kallade statliga åtgärder för rättelser. Skolinspektionen kommer styra arbetet för åtgärderna, med två rådgivare på plats i åtta månader.

– Vi kan jämställa det med en situation där vi på en fristående verksamhet drar in tillståndet. Det här är den åtgärden vi har för en kommunal huvudman i motsvarande situation, säger Joel Axberg, en av rådgivarna från Skolinspektionen.

Efter insatsen kommer Skolinspektionen göra en uppföljning för att se om problemen är åtgärdade, eller om ytterligare beslut måste tas.

”Vi ska klara av det”

Kenny Fredholm, grundskolechef i Botkyrka kommun säger att skolan tagit till åtgärder under åren, men att han kan se att andra typer av åtgärder kanske hade varit bättre.

– Man har haft en en tillit för att det systemet som finns ska fungera. Och också förlitat sig på att de åtgärder som valts ska ge den effekt som det är tänkt. Man har upptäckt för sent att det inte haft den verkan som man hade hoppats, säger Kenny Fredholm, grundskolechef i Botkyrka kommun.

Han ser inte det som ett alternativ att skolan inte skulle komma till bukt med problemen under tiden med Skolinspektionen på plats.

– Vi ser ingen anledning till att vi inte ska klara av det. Med de insatser vi tänkt oss kunna göra och med Skolinspektionens stöd så tänker vi att vi går i mål med det här, säger Kenny Fredholm.

Ingen prislapp än

Botkyrka kommun kommer att betala för Skolinspektionens ingripande, men man har ännu inte fått en prislapp.

– Det vet vi inte ännu, vi har inte kommit så långt att vi har diskuterat kostnaden ännu, säger Kenny Fredholm, grundskolechef Botkyrka kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.