Återvinning lockar med konst

Uppdaterad
Publicerad

Nu står Stockbys returpark på Lidingö färdig och här får skräpet en andra chans.

– Även om du själv tycker att det här är ett avfall, så kanske någon annan tycker annorlunda. Här tar vi tillvara på möbler, spel och idrottsutrustning. I returparken kan vi ta vara på mer som går tillbaka i samhället, säger Sten Johansson på SÖRAB.

Konstverk skapar intresse

Stockbys återvinningscentral har ansetts för liten och nu har SÖRAB byggt en större returpark med fler öppettider och med syftet att få fler att tänka om när det gäller skräp. I entrehallen möts besökaren av skulpturer av kasserat material.

– Tanken är att folk på väg in ska få en upplevelse och bli glada. Så att de vill ta till sig kunskap och tips från personalen, säger designern Jonas Torstensson från Torstensson art & design.

Lurar ögat

Syftet med skulpturerna är att öka kunskapen och intresset så att fler vill återbruka material. Konstverken ska väcka frågor och de är gjorda av material som lurar ögat.

– Ja, som den antika spegeln som ser ut att vara i trä men det är den inte. Klänningen är inte heller gjord av tyg utan elsladdar, säger Linda Röjås Söderman som är designer på Torstensson art & design.

Hjälporganisationer

I den stora returhallen möts besökaren av Stadsmissionen, Myrorna och Human bridge som hjälper till att sortera ut det avfall som kan återbrukas och säljas vidare. Men det finns också möjlighet att slänga sitt avfall på vanligt vis. På SÖRAB tror man att intresset för återbruk ökar och att det kommer fler returparker i framtiden.

– Ja, det ligger i tiden men det är klart att det finns en gräns på hur mycket som kan återbrukas. Det är ju populärt med loppisar så klart att det finns en gräns, säger Sten Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.