• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Elevs skyddade identitet röjdes i sms från skolan

Uppdaterad
Publicerad

En elev i Stockholms stad fick sin skyddade identitet röjd av skolan när ett frånvaro-sms skickades ut, det visar en anmälan som utbildningsförvaltningen har gjort till Datainspektionen.

Det var i oktober förra året som frånvaroninformation om eleven med skyddad identitet skickades ut till den vårdnadshavare som eleven var skyddad från.

– Så fort man fick kännedom om det här så agerade skolan och rektorn, säger Ann-Marie Taylor, it-chef på Utbildningsförvaltningen i Stockholms stad.

Vad innebar det här för eleven?

– Jag tror inte eleven hann reagera eftersom man agerade från skolan och satte eleven i säkerhet.

Manuell hantering för skolan

När en elev ska skyddas från en vårdnadshavare så slår det igenom i skolans system när den juridiska processen är färdig och dom har fallit. Tills dess måste skolan koppla bort all kontakt med vårdnadshavaren manuellt. Någon som inte gjordes i det här fallet.

Johan Adolfsson, Dataskyddsombud på utbildningsförvaltningen. Foto: SVT

– I samband med det vidtog skolan åtgärder för att säkerställa skyddet till eleven. Vi såg mycket allvarligt på detta och gjorde en anmälan till Datainspektionen, säger Johan Adolfsson, Dataskyddsombud på utbildningsförvaltningen.

Stockholms stad har gått ut och informerat alla rektorer om rutinen med den manuella hanteringen.

Är det ett känsligt system när det kommer till elever med sekretess?

– Det är inte systemet i sig utan rutinen, det är alltid människan bakom som är den känsligaste, säger Ann-Marie Taylor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.