Skyddsombuden anser att skyddsvisir inte är tillräcklig skyddsutrustning inom äldreomsorgen, utan kräver också att personalen ska ha munskydd under visiret.
– Det är olyckligt att man endast följt en rådgivande myndigheternas och inte tagit hänsyn till arbetsmiljöverkets föreskrifter om smittorisk, säger Peter Olsson, huvudskyddsombud på äldreomsorgen Kungsholmen, som tillsammans med äldreboendets skyddsombud Shilan Abdulmhsin tog initiativ till skyddsstoppet.
Skyddsstoppet varade i ungefär sex timmar och huvudskyddsombuden såg till att de äldre fick sina mediciner och mat, men personalen höll minst en meters avstånd.
Facket fick rätt
När skyddsstoppet senare prövades av Arbetsmiljöverket fick den fackliga sidan rätt. Om personal hanterar en coronasmittad person utan munskydd kan arbetsgivaren behöva betala 100 000 kronor i vite.
Arbetsgivaren menar att man arbetat i enlighet med Folkhälsomyndighetens och Smittskydd Stockholms rekommendationer och kommer nu att överklaga beslutet.
Hör mer om konsekvenserna av skyddsstoppet i videoklippet ovan.
Skyddsombudsstopp (6 kap 7§ i Arbetsmiljölagen)
Så här lyder lagtexten om skyddsombudets rätt att införa skyddsstopp:
”Om ett visst arbete innebär omedelbar och allvarlig fara för arbetstagares liv eller hälsa och kan rättelse inte genast uppnås genom att skyddsombudet vänder sig till arbetsgivaren, kan skyddsombudet bestämma att arbetet ska avbrytas i avvaktan på ställningstagande av Arbetsmiljöverket.”
Både arbetsgivaren och huvudskyddsombudet kan överklaga Arbetsmiljöverkets beslut.
Källa: Arbetsmiljöverket