Stockholms slott har problem med höga radonhalter, skriver tidningen VVS-Forum.
Gränsvärdet är på 200 becquerel per kubikmeter luft, vilket överskrids på flera håll, enligt Statens Fastighetsverks radonmätningar förra året. I skattkammarens lunchrum är det exempelvis över 300, i försäljningsdisken över 3 000 och i extremfallet, Kommendantflygens källare, är det över 15 000 bequerel.
Radonsaneringar har pågått i över tio år.
– Ökad ventilation dagtid sänker dock värdena, säger Charlotte Dahn-Gunther på Statens Fastighetsverk, som ansvarar för vård och underhåll av de kungliga slotten, till tidningen.
Livrustkammarens museichef Malin Grundberg uppger för tidningen att personalen bara arbetar under begränsad tid i utrymmen med hög radonhalt. Livrustkammaren huserar i slottets källarvalv.
Även i Haga slott och i Ulriksdals slott har höga radonnivåer uppmätts. Förklaringen är att de står på Brunkebergsåsen, som släpper igenom radon från marken.
Radon – en osynlig gas
Radon är en gas som finns både i marken, luften och vattnet. Den bildar så kallade radondöttrar som fastnar på damm människor andas och går på så vis ner i luftrör och lungor. Radon kan orsaka lungcancer.
I bostäder kan gasen komma från tre källor; marken under och runt om huset (som i slottets fall), byggnadsmaterialet och kranvattnet.
Källa: Boverket