• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Tiggare avvisas från t-banan – utan stöd i lagen

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte lagligt att stoppa människor från att tigga. Men ändå stod det så sent som på onsdagen på SL:s hemsida att tiggeri är otillåtet i kollektivtrafiken. Och personal i tunnelbanan berättar att de brukar avvisa tiggare.

”Det är inte tillåtet att genomföra penninginsamlingar eller att tigga” i tunnelbanan. Så stod det på SL:s webbplats så sent som i går. Men det var helt felaktigt.

Det finns nämligen inget i svensk lag som tillåter att man förbjuder tiggeri. Det stod klart för flera år sedan, då SL ville hävda lagstöd för ett förbud.

Tiggare avvisas från t-banan

Men att det är SL som har fel, och tiggarna som har rätt, det är inget som gått fram till alla som jobbar i kollektivtrafiken.

Personalen: Man får inte tigga i tunnelbanan

För ett par veckor sen vittnade upprörda resenärer i ABC om budskapet de fick höra i högtalarna på pendeltåget mot Tumba: ”ge inte tiggare några pengar och riv sönder deras lappar” löd det.

ABC frågar runt bland flera anställda i kollektivtrafiken och får höra från flera anställda att de har rätt att stoppa tiggare. En av dem är spärrvakten Ergun Karahan:

ABC: Får man tigga i tunnelbanan?

– Nej, det får man inte.

Vad gör ni då om ni påträffar sådana som gör det?

– Ja, om vi gör det inomhus så ringer vi till centralen där man har koppling till väktare och då skickar de personal och får bort dem.

Hur har ni fått information om det här, ni som jobbar?

– Vi vet det från utbildningen, säger Ergun Karahan.

”Inte korrekt”

Men SL:s linje är inte att kasta ut tiggare, berättar SL:s kommunikationschef Suss Forssman Thullgren.

– Det är inte korrekt beteende, säger hon.

Vad är det som är fel här då om personalen säger att det är så här man fått veta att man ska göra? Det är ju också så här det står på er egen hemsida?

– Personalen ska lita på det som står i våra instruktioner till personalen. Och där står det tydligt att det inte är så här. Det vi kommer att göra är naturligtvis att följa upp detta med våra trafikentreprenörer, att alla känner till vilka regler som gäller.

På SL vet man alltså om vad lagen säger, och förklarar att formuleringen på hemsidan är gammal och ska tas bort. I april tog man bort en liknande formulering, också från hemsidan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tiggare avvisas från t-banan

Mer i ämnet