Anledningen till att avtalet med Lugna gatans ungdomsvärdar hävs är bland annat bristerna i Lugna gatans kontroll av att personal inte fortsätter en kriminell livsstil. SL hänvisar också till brister i att kontrollera och följa upp personalens belastningsregister och drogtester.
Lugna gatan ska också ha anställt personal som vid sidan av anställningen ingått i kriminella nätverk.
– Polisen har meddelat SL att man inte rekommenderar fortsatt samarbete med Lugna gatan. Därför häver SL sitt avtal med omedelbar verkan, säger Sara Catoni, vd SL, i ett pressmeddelande.
Intern rapport visade på brister
SVT Nyheter Stockholm har tidigare rapporterat om att ungdomsvärdar från Lugna gatan själva har begått brott under sin anställningstid. 22 av 79 uppfyllde inte kravet på straffrihet eller hade begått brott under sin anställning, enligt en internrapport från Region Stockholm.
I avtalet mellan Lugna gatan och SL framgår det att värdarna inte ska ha begått brott inom en treårsperiod och drogtester ska genomföras regelbundet.
”Bristerna är för stora”
För att öka tryggheten i kollektivtrafiken ökar SL nu antalet trygghetsvärdar i trafiken. SL har också dialog med polisen om ett utökat polisiärt stöd.
– Det är beklagligt att enskilda medarbetare drabbas när vårt förtroende för Lugna gatan har upphört, men bristerna är för stora för fortsatt samarbete. Det bevakningsföretag med vilket vi har avtal, kommer däremot att erbjuda de ungdomsvärdar som uppfyller branschens krav, möjlighet till anställning, säger Sara Catoni.
Fryshuset: Vill inte kommentera situationen
Efter dagens besked har Lugna gatan beslutat att tillsätta en egen utredning, det framgår på Fryshusets hemsida. Vidare skriver Fryshuset att de inte vill uttala sig innan de har ”överblickat situationen ordentligt”.
Fryshuset beklagar att Lugna gatan inte får fortsatt förtroende och skriver samtidigt till att de brister som tidigare uppmärksammats, har åtgärdats.