• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Slutsjunget på Debaser?

Uppdaterad
Publicerad

Men blir det gravöl eller firarchampagne? Än har inte Debaseranhängarna gett upp hoppet om att få stanna kvar vid Karl Johanstorg vid Slussen. Och nu presenteras ett ny överlevnadsplan.

Stockholms stad har sagt upp kontraktet med Debaser Slussen eftersom Slussen ska byggas om. På lördag är sista dagen man håller öppet. Antagligen...

– Jag har inte gett upp hoppet än, blir det det blir det en rolig fest. Men jag hoppas att det är champagne och inte gravöl, säger Annelie Telford, vd Debaser.

Debaser har i sista minuten fått stöd av musikjournalisten Fredrik Strage som slänger in en brandfackla i debatten och föreslår en ny plan för Slussen. Plan C.

”Riv hela Slussen – utom Debaser!”

– Plan C går ut på att man river allting utom Debaser. Det skulle krävas att man bygger ett skyddande hölje runt rockklubben och sedan rev allting annat och byggde upp Slussen runt omkring, säger Fredrik Strage, musikjournalist.

Idén kom Fredrik Strage på när han hörde att Operan ska renoveras för två miljarder. Då borde man väl kunna skjuta till ett par miljoner för att rädda en rockscen som utgör en del av det svenska kulturarvet, menar Strage.

– Jag tror att det är väldigt realistiskt. Det handlar bara om att jag ska få gehör för plan C. Hittills har jag inte fått det, men vi har 24 timmar på oss, säger Fredrik Strage, musikjournalist.

I morgon kommer beslut om nya Slussen

I morgon meddelar mark- och miljödomstolen sitt beslut om de tänker godkänna detaljplanen för nya Slussen eller inte. Om Stockholms stad får avslag på den måste processen tas om, vilket kan ta lång tid. Innan dess finns ingen orsak att säga upp Debaser, menar anhängarna.

– Det vi gör är att ge staden musik- och umgängeskultur och skattepengar. Det finns ingen anledning att flytta på vår verksamhet innan man vet att det är dags att riva lokalen och det vet man inte än, säger Annelie Telford, vd Debaser.

– Det som upprör mig framförallt är att den här typen av rockkultur inte får någon respekt. Operan renoveras för två miljarder och Debaser demonteras lika lättvindigt som om det vore ett cykelställ! Efter alla känslor som jag plöjt ner i det här stället, känns det som ett ovärdigt slut, menar Fredrik Strage.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.