Personerna fick positivt svar i det särskilda provtagningsspår som upprättats för resande från just Storbritannien och Sydafrika. Därefter analyserades proverna för att se vilken typ av virus det rörde sig om och det visade sig att tre resenärer bar på den mutation som först upptäcktes i Storbritannien och en på den virusvariant som upptäcktes i Sydafrika.
Enligt Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i Region Stockholm, har personerna hållit sig hemma under tiden de varit smittade.
– Precis som för andra med bekräftad covid-19 så gäller att man ska hålla sig hemma i sju dagar. Sen kommer vi särskilt nu, när vi har de här första fallen av mutationer, att ta kontakt med dem och höra med personer runt omkring, säger hon.
Folkhälsomyndigheterna gör bredare testning
Sedan den 21 december råder inreseförbud från Storbritannien och sedan dess gäller även Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att resenärer därifrån ska stanna hemma och undvika kontakt med andra, samt testa sig så snart de kan efter ankomst. Sedan den 2 januari gäller samma rekommendationer inresande från Sydafrika.
Ännu har inga fall konstaterats där någon tros ha smittats av de nya mutationerna inom Sverige.
Finns det inte risk att man missar pågående samhällsspridning ifall man bara testar dem som reser in?
– Jo, det är också viktigt att titta bredare och det görs också. Det är Folkhälsomyndigheten som begär att få in prover från laboratorierna från personer som inte varit ute och rest, säger Maria Rotzén Östlund.