Några av lärararna i Snabbspåret.

Snabbspår ska ge fler lärare

Publicerad

Lärarbehovet de närmaste åren är stort i Stockholmsområdet. Samtidigt finns det runt 2.000 nyanlända lärare och förskolelärare i Sverige. Nu startar ett ”snabbspår” för att förkorta tiden det tar för de nyanlända lärarna att få jobb.

I en sal på Stockholms universitet sitter ett 70-tal förväntansfulla män och kvinnor. Det har alla varit lärare och förskolelärare i sina hemländer och har de senaste åren fått uppehållstillstånd i Sverige.

Nu är det upprop inför en 26 veckor lång utbildning som ska göra att de snabbare får jobb på svenska skolor. En av deltagarna är Mustafa Rifai från Syrien.

– Jag har jobbat med yngre grupper med barn på sju till elva år, men de sista åren i Syrien jobbade jag som gymnasielärare, säger Mustafa Rifai.

Bredvid honom sitter Elham Shaham som också kommit till Sverige från Syrien.

– Jag har jobbat som klasslärare i mitt hemland i 25 år. Jag gillar läraryrket och jag hoppas att kunna fortsätta med det. Gärna som modersmålslärare, säger Elham Shaham.

Ett år istället för fyra

Genomsnittstiden för en nyanländ lärare att etablera sig på den svenska arbetsmarknaden är runt fyra år. Med snabbspåret, som regeringen presenterade i februari, ska etableringen kunna kortas till ett år, är det tänkt.

Undervisningen kommer att ske på både svenska och arabiska, berättar projektledaren Maria Netje vid Stockholms universitet.

– Det är en jättestor lärarbrist i Stockholm och det märker vi nu när skolorna startar, att det är många obehöriga lärare. Det är otroligt kul att kunna erbjuda Sverige de här kompetenta lärarna i framtiden. Det är ju jättemånga elever i skolorna som har arabiska som modersmål, så det här är ett jättetillskott, säger Maria Netje.

”Kan bidra till ett bra samhälle”

Varje vecka varvas teori om det svenska skolsystemet med praktik på skolor och studier i svenska.

– Lärare är ett yrke jag trivs bra med. Jag tycker om att jobba med barn och jag tycker om att kunna bidra till ett bra samhälle genom att vara lärare och undervisa barn, säger Mustafa Rifai.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.