Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Åsa Westlund (S): ”Vi slår fast att vi inte sett någon infiltration” Foto: SVT

S-utredningen om Botkyrkahärvan: Startar uteslutningsärende

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenterade Socialdemokraterna sin interna utredning av turerna kring den uppmärksammade konflikten i Botkyrka. Den har inte kommit fram till några indikationer på att partiet skulle vara infiltrerat av gängkriminella, men landar ändå i att man ska starta ett uteslutningsärende mot en person som inte velat medverka i utredningen.

Utredningen startade efter uppgifter om att personer med koppling till gängkriminalitet medverkat vid det möte som slog fast att kommunalrådet Ebba Östlin inte hade medlemmarnas förtroende. (Se faktaruta.)

Den interna granskningen har kommit fram till att det inte funnits några ”belägg eller indikationer” på att partiet i Botkyrka skulle vara infiltrerade eller tagits över av gängkrimininella, och man ser heller inget skäl att ifrågasätta medlemsmötet.

Maktkamp inom S i Botkyrka

Man uppger att man i granskningen utgått från mötets röstlängd och från medlemsregistret, pratat med Polisen och kontrollerat öppna databaser. Arbetet ”har skett i samråd med en jurist och en GDPR-expert”.

Däremot väcks frågan om uteslutning av en person som inte fullt ut samarbetat med säkerhetsutredningen. Personen ”har inte haft några förtroendeuppdrag och hade inga inlägg på medlemsmötet den 28 januari” heter det.

Det har inte funnits något skäl att ompröva någon annan persons medlemskap, men tillägger också att ”Socialdemokraterna har enbart individuella medlemmar. Var och en ansvarar för sina handlingar. Släktskap med någon kan därmed inte vara uteslutningsgrundande.”

Östlin avgår

Samtidigt meddelade huvudpersonen Ebba Östlin i dag att hon avgår.

Åsa Westlund, ordförande för S i Stockholms län, svarar så här på SVT:s fråga vad som hade hänt om Östlin inte avgått.

– Vi har ju har ett antal fall där man uteslutit personer som valt att sitta kvar utan medlemmarnas förtroende, så det var tur att vi slapp en sån process nu.

Det hade blivit ett uteslutningsärende om hon inte avgått frivilligt?

– Alltså man ska ju följa medlemmarnas vilja om man är Socialdemokraternas företrädare.

Här kan du se hela SVT:s direktsändning, i samband med att rapporten släpptes.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning av händelseutvecklingen – på 60 sekunder. Foto: SVT

Bakgrund: Utredning efter uppgifter om gängkoppling

Vid ett möte den 28 januari beslutade ett lokalt medlemsmöte att Socialdemokraterna i Botkyrka inte hade förtroende för Ebba Östlin (S).

Men mötet har ifrågasatts och liknats vid en kupp, där en stor grupp nya medlemmar ska ha deltagit vid omröstningen, som också ska ha haft kopplingar till gängkriminella.

Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin meddelade den 3 februari att Socialdemokraterna skulle gå till botten med uppgifterna i en egen utredning.

De två sidorna i konflikten har haft mycket olika bilder av varför Ebba Östlin tvingats bort. Enligt den Östlin-kritiska falangen handlar det om hennes ledarstil – men enligt den andra sidan handlar det om en konflikt med Botkyrka ABF, vars fritidsgårdar under uppmärksammade former stängdes av kommunen under Östlins ledning.

Konflikten kring Botkyrka har kopplingar hela vägen upp till partitoppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Maktkamp inom S i Botkyrka

Mer i ämnet