Socialförvaltningens årliga rapport har tidigare varit inriktad på att räkna upp olika volymer av insatser och saknat ordentliga analyser kring hur den sociala situationen ser ut och varför.
För att öka kunskapen kring vad för slags problem som finns i Stockholms stad, och om det finns tillräckliga insatser för att svara upp mot det, har socialtjänsten nu börjat rapportera misstanketyp i orosanmälningarna.
Skolor anmäler mest
– Det jag hoppas är att det här ska leda till är vi ska kunna följa upp mycket mer om insatserna vi sedan gör för att hjälpa de här unga människorna får den effekt vi vill ha. Vi har fortfarande, märkligt nog, inte några datasystem eller statistiska system för att följa upp hur det egentligen går för unga personer som blir aktuella i socialtjänsten, säger Jan Jönsson (L).
Rapporten visar även uppgiftslämnare och när det rör orosanmälningar kring hedersproblematik är skolan den vanligaste anmälaren, följt av övriga, vilket kan vara grannar eller närstående, polis och socialtjänst.
– Med hjälp av den nya statistiken kan vi se att vi behöver ge mer utbildning till skolor och mer kompetensutveckling till socialtjänsten. Vi kanske också behöver informera allmänheten mer om hur man ser dessa tecken så man kan höra av sig om man känner oro för sig själv eller någon annan.
Socialförvaltningens rapport 2019
Under 2019 inkom totalt 31 957 orosanmälningar i Stockholms stad. Det är en ökning från 2018, då motsvarande siffra var 28 597.
En del av förklaringen till det ökade antalet anmälningar kan vara de satsningar som gjorts på att utveckla samverkan med skolan. Under 2019 inkom totalt 6 593 anmälningar från skola, jämfört med 5 615 under 2018.
Det är framför allt våld inom familjen, fysiska övergrepp mot barn men också alkohol och drogmissbruk i familjen som orosanmälningarna till socialtjänsten handlar om. Socialtjänsten har under 2019 även fått in 70 anmälningar som är kopplade till hedersrelaterat våld och förtryck.
Rapporten visar också uppgiftslämnare. Skolan rapporterar mest fysiska övergrepp medan polisen är de som uppmärksammar våld inom familj. Sjukvården rapporterar föräldrar som missbrukar. Siffrorna bekräftar att skolan är den främsta upptäckaren av hedersrelaterat våld och förtryck.
Källa: Stockholms stad