Nytorget i Stockholm

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ska den nya stadsmiljözonen ligga vid Nytorget eller Mariatorget? Se vad som kommer ligga till grund för beslutet som ska förändra populära platserna på Södermalm. Foto: SVT

Södermalm får permanenta gågator – och mer bilfritt planeras

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms stads andra stadsmiljözon kommer ligga på Södermalm. Dessutom blir Swedenborgsgatan och Skånegatan permanenta gågator sommaren 2025.

– Planen är att en av de nya gågatorna ska utgöra ryggraden i en ny stadsmiljözon på Södermalm, säger Lars Strömgren (MP) trafikborgarråd i Stockholms stadshus.

I juni 2024 blev Gamla stan den första stadsmiljözonen. Trafikytor gjordes fria från bilar och parkeringsplatser. Istället utrustades områden med bänkar, blommor och uteserveringar.

I 2025 års budget, som Stockholms stadshus presenterar under onsdagen, utvidgas konceptet med en stadsmiljözon till, på Södermalm. Det avsätts sex miljoner kronor till arbetet för både Gamla stan och på Södermalm.

– Vi har utsett två kandidater till stadsmiljözon: området vid Nytorget och området vid Mariatorget. Vi kommer senare välja den lämpligaste platsen, säger Lars Strömgren(MP).

Färre bilar – mer yta för promenad och cykel

Tanken med stadsmiljözoner är att biltrafiken ska stå tillbaka och cykling och promenadstråk prioriteras. Till exempel ses hastighetsgränserna över och bilvägar smalnas av.

Hur många parkeringsplatser som försvinner på Södermalm är inte fastställts av den styrande rödgröna majoriteten i stadshuset. Inte heller hur stort område blir. Nu väntar dialog mellan styret, stadsdelsförvaltningen, näringslivet och omkringliggande verksamheter.

Varför har ni valt ut två kandidater?

– Vi vill lyssna på de som rör sig och verkar runt Nytorget och Mariatorget. Sen ska vi ta ställning till var det lämpar sig bäst.

Oppositionen: ”Varför snäva ner”

Moderaterna i stadshuset säger efter beskedet att de tycker det är rimligt att identifiera platser på Södermalm där bilen kan lämnas till fördel för promenad och cykling. Däremot tycker de att man borde titta på fler alternativ.

– Jag reagerar på beslutsprocessen – varför snäva ner det till två lokala alternativ. Det vore bättre att ha en bredare dialog med lokala boende och företagare kring vilka platser där stadsmiljön kan bli bättre, säger Dennis Wedin (M), oppositionsborgarråd.

Som exempel tar han upp hur Moderaterna önskat göra Ringvägen till en plats för fler grönytor och restauranger.

Sen i somras går det att på Stockholms stads hemsida lämna synpunkter och läsa vad boende, besökare och verksamma skrivit om stadsmiljözonen i Gamla stan.

Södermalms permanenta nya gågator

Swedenborgsgatan mellan Sankt Paulsgatan och Fatbursgatan Skånegatan mellan Östgötagatan och Renstiernas gata

Sommargågator startade 2015 på två stycken platser och under 2024 fanns det 43 olika sommarplatser.

Källa: Stockholms stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.