– 38 procent säger att de känner sig tryggare i Södertälje. Hot och påtryckningar från den organiserade brottsligheten har minskat och beskyddarverksamheten har också gått ner, säger Andreas Åström som är kommunikationschef på Stockholms Handelskammare.
Tore II ligger bakom framgången
Nyckeln till framgången heter Tore II – Sveriges hittills största insats mot grov organiserad brottslighet, där polisen haft ett mycket tätt samarbete med elva andra myndigheter.
Projektet inleddes 2010, efter att flera personer skjutits till döds i en gänguppgörelse på Café Oasen i Ronna. Södertälje hade då under flera år haft problem med grov organiserad brottslighet, där kriminella utsatt både företagare och privatpersoner för bland annat utpressning, beskyddarverksamhet och allvarliga hot.
– En av de viktigaste lärdomarna är att det är avgörande med ett tätt samarbete mellan kommun, polis, räddningstjänst och andra samhällsaktörer. Det ska vara både jobbigt och svårt att vara kriminell i Södertälje, säger Boel Godner (S) som är kommunalråd i Södertälje.
”Nätverk ska bekämpas med nätverk”
Samarbetet har lett till att flera gängledare dömts till långa fängelsestraff och de kriminella nätverken försvagats.
– Erfarenheterna visar att det finns möjlighet att förebygga, upptäcka och ingripa mot fusk och bedrägeri genom samarbete. Nätverk ska bekämpas med nätverk, säger Boel Godner (S).
Utbildning avgörande
Hon menar att skolan spelar en avgörande roll för om man ska lyckas stoppa kriminaliteten.
– Parallellt med satsningar på att förbättra studieresultaten har vi arbetat metodiskt för att fånga upp de personer som riskerar att hamna i våld, droger och kriminalitet, säger Boel Godner (S).