”Sök skydd under perrongen”

Uppdaterad
Publicerad

Om olyckan skulle vara framme i tunnelbanan, sök skydd under perrongen inomhus eller ta dig över staketet utomhus.

Det är många som kan känna sig oroliga i tunnelbanan när man hör att någon blivit påkörd av ett tåg, och vad gör man då om olyckan skulle vara framme och man själv skulle hamna på spåren?

– Om man är på en inomhusstation finns det ett utrymme under plattformen där man kan söka skydd. Om man däremot är på en utomhusstation finns ofta inte den möjligheten, så om man inte hinner klättra upp på perrongen ska man gå bort till andra sidan och ta sig över staketet om det går, säger Christian Hoffmann som är presskontakt på SL.

Knuffades i tunnelbanan

Stanna inte på spåren

Längs rälsen finns en livsfarlig strömförande skena som man absolut inte ska kliva på, den ligger längs den bortre skenan sett från perrongen.

– Det bästa är att ta sig upp, men om man inte klarar det kan man ta sig över stängslet och bort från perrongen om man är utomhus.

Vad man absolut inte ska göra är att stå kvar på spåren. Man ska söka skydd eller ta sig bort.

– Kommer det ett tåg har man inte mycket tid att ta sig upp så då är det bästa att söka skydd.

Hoppa aldrig ner på spåren

Som allmänna säkerhetsråd säger Christian Hoffmann att man ska hålla sig bakom den vita säkerhetsmarkeringen som finns på perrongen när tåget kommer in, både för ens egen skull och för tågförarens.

– En viktig sak är att man aldrig ska beträda spåren, betonar Christian Hoffmann. Om man tappat något av värde, som en mobiltelefon, ska man absolut inte hoppa ner och hämta den. Be i stället personalen, en stationsvärd eller spärrvakten om hjälp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knuffades i tunnelbanan

Mer i ämnet