• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Spårväg syd ska minska segregation

Uppdaterad
Publicerad

En dragning av Spårväg syd, mellan Älvsjö – Fruängen – Skärholmen – Masmo – Glömsta och Flemingsberg skulle ge högre status i området.

Spårvägen är tänkt att gå i en båge mellan Flemingsberg via Skärholmen till Älvsjö, det skriver Dagens Nyheter. Om den planerade dragningen blir av så lovar kringliggande kommuner att bygga bostäder längs spårvägen.

– Spårvägen skulle göra en stor social nytta. Vi är redo att ta ett stort ansvar för bostadsbyggandet om landsting och stat vill bygga Spårväg Syd, säger Malin Danielsson (FP), kommunalråd i Huddinge.

Landstinget hoppas på att den nya spårvägen ska binda ihop områden som idag bidrar till segregation. Geografiskt sett är det inte långt mellan Segeltorp och Skärholmen. Men mentalt är det jättelångt, enligt Ylva Preutz Papantoni, som är strateg för social hållbarhet på landstingets trafikförvaltning, till DN.

Möjliggör för 35.000 bostäder

Malin Danielsson (FP) menar att Huddinge kommun har potential att bygga 35.000 bostäder. Ungefär 20.000 av dessa skulle ligga inom området där spårvägen skulle ligga. Men det förutsätter också att det kommer kollektivtrafik.

– Det som oroar mig är att det inte finns något politiskt besked. Det finns inga pengar avsatta än. Man vill ta frågan till förhandlingen om infrasturkturpengarna i hela Sverige. Jag hoppas Sverigeförhandligen även kan titta på spårvägen, inte bara tunnelbanan.

I höst ska politikerna fatta beslut om eventuell byggstart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.