Stockholms stad ska i år ta emot tusentals nyanlända som fått uppehållstillstånd. Den nya lagstiftningen om boendeplacering för nyanlända i Sveriges kommuner började gälla från mars 2016. Lagen tvingar landets kommuner att ta emot ett visst antal nyanlända som fått uppehållstillstånd, varje år. Stockholms stad ska ta emot flest antal nyanlända. Detta är baserat på bland annat befolkningsmängd och arbetstillfällen.
Förra årets kvot var 2.436 personer och i nuläget har man endast ordnat boendeplatser till omkring 1.600 personer. Regeringen har förlängt tidsfristen till den sista april i år. Dessutom måste staden ordna boende till 3.416 personer under 2017.
– Det är väldigt kort tid att hitta boendeplatser på och det rör väldigt mycket människor. Får vi inte fram andra lösningar har det funnits en risk länge att vi kommer att hamna i riktigt akuta lösningar som sov- eller till och med gympasalar, säger Fredrik Jurdell.
Flera nyanlända bor redan idag tillsammans i större rum i gamla kontorslokaler, vandrarhem eller på hotell, eftersom staden ännu inte lyckats ordna fram tillräckligt många lägenheter.
Hundratals lägenheter i samma område
För att möta behovet av bostäder använder staden bland annat före detta serviceboenden och temporära modulhus men även andra lokaler. Just nu planeras det för modulbyggen och ombyggnationer av servicehus på olika platser i Stockholm.
För att klara anvisningarna har staden i många fall valt att bygga hundratals lägenheter på samma plats, något som väckt kritik bland boende i närheten. Fredrik Jurdell säger att han också tycker att det skulle vara bättre att fördela ett mindre antal nyanlända på fler platser, men att det inte är praktiskt möjligt.
– Det finns inte så många markområden i Stockholm för att det ska vara praktiskt möjligt att bygga mindre modulhus och dessutom är processen för att få bygglov på varje plats väldigt lång, säger han.
De flesta planerade modulbyggen har överklagats och i Beckomberga ska flera personer överklaga beslutet till Mark- och miljödomstolen.
Här finns och planeras boenden för nyanlända i Stockholms stad
Klart: Före detta servicehus i Södermalm, 200 lägenheter (Södermalm)
Klart: Före detta servicehus i Fruängen, 20-tal lägenheter (Hägersten-Liljeholmen)
Klart: Modulhus i Fagersjö, 88 lägenheter (Farsta)
Eventuellt: Före detta servicehus i Råcksta, 200 lägenheter (Hässelby och Vällingby)
Planerat: Modulhus i Beckomberga, 125 till 175 tillfälliga lägenheter (Bromma)
Planerat: Modulhus i Grimsta, 100 tillfälliga lägenheter (Hässelby och Vällingby)
Planerat: Modulhus i Sätra, 50 tillfälliga lägenheter (Skärholmen)
Planerat: Modulhus i Örby, 150 till 175 tillfälliga lägenheter (Årsta, Enskede, Vantör)
Planerat: Modulhus i Johanneshov, 233 tillfälliga lägenheter (Årsta, Enskede, Vantör)
Staden har även flera så kallade genomgångsboenden i hotell, vandrarhem och gamla kontorslokaler där det kan bo flera nyanlända i ett rum.
Källa: Stockholms stad