Robin Lee, Petter Olsson och Natalie de Brun odlar basilika med vertikal odlingsteknik som bygger på LED-lampor och hydroponi. Foto: TT

Stadsodlingen flyttar inomhus – året runt

Uppdaterad
Publicerad

Örter och grönsaker som närodlas i överblivna lokaler mitt i stan – utan tillgång på sol eller särskilt många kvadratmeter. Framtidens stadsodling är här och snart kan vi förse oss med lokalproducerad grönt både sommar och vinter.

En kraftig doft av basilika möter bakom väggen av bubbelplast inne i en nedlagd värmecentral söder om Stockholm. I en mörk lokal samsas hundratals basilikaplantor om ett utrymme på några kvadratmeter.

Sallad och örter

Plantorna odlas på höjden, i hyllsystem och får ljus från en stor mängd små LED-lampor. Näringen leds till rötterna via en vattenlösning undertill i odlingslådorna, en så kallad hydroponisk odling.

– Målet är att göra Sverige självförsörjande och inte importera grönsaker, säger Robin Lee, som är en av basilikaodlarna som tillsammans med Petter Olsson och Natalie de Brun Skantz startade företaget Grönska för två år sedan.

Odlarna är bara i början och säljer sin inomhusodlade basilika till en liten affärskedja i Stockholm. Men målet är att inom kort sälja både sallad, örter och bär i flera svenska städer, året runt.

– Det finns många aktörer som har likartade projekt i andra delar av världen, vi är inte ensamma om att tänka på det här sättet, förklarar Natalie de Brun Skantz.

För stadsodlaren

Vertikal odling är ovanlig i Europa, men att odla grödor hydroponiskt har gjorts länge, berättar Helena Karlén som är hortonom på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Alnarp.

Hydroponiska odlingssystem finns i många växthusanläggningar sedan 1960-talet men redan de gamla egyptierna tvingades lämna jordodling när odlingsmarken försaltades av havsvatten.

Idag är hydroponik en bra metod för stadsodlare, menar Helena Karlén.

– Det erbjuder möjligheter för folk som inte kan odla. Den urbana miljön har även brist på utrymme, men nu kan man odla på taken i stadslandskapet, eller gå under mark, säger hon och understryker att alla kan odla hydroponiskt.

Svenska jordgubbar

Fördelarna är flera. Det är resurseffektivt, och om odlingsplatsen är skyddad går det att undvika föroreningar i luft, vatten och mark. Det behövs inte heller någon odlingsbar jord och med belysning går det att odla inomhus.

Kommersiellt kommer vi också få se en utveckling där fler använder sig av hydroponik, tror Helena Karlén.

– Men kanske inte för bladväxter, utan snarare för medicinalväxter och andra växter som man kan utvinna särskilda ämnen ur.

Företaget testodlar olika grödor vid sidan av sin basilika och högst på önskelistan står svenska jordgubbar året runt.

Hydroponisk odling

Hydroponisk odling sker ofta utan jord. Istället används t. ex lecakulor, stenull, kokos eller perlit som stöd för växterna. Men de kan även växa i en cirkulerande näringslösning direkt i vattnet som växtens rötter har kontakt med – eller växer i.

Odlingsformen medför att växters rotsystem inte blir lika stort. Det i sin tur leder till att växten, som inte behöver lägga energi på att leta efter vatten, växer mer ovanför ytan istället. Det går därmed också att satsa på fler växter på mindre yta – det vill säga att ha ett betydligt tätare plantavstånd.

Det finns många varianter av hydrosystem som går att använda såväl inomhus som utomhus.

Det går också att kombinera med att odla på höjden i våningar – ”vertical farming”.

Hydroponisk odling är ingen ny företeelse utan tros ha använts i ett av världens sju antika underverk – de hängande trädgårdarna i Babylon 600 före Kristus.

Källa: Hemmaodlat.se, Hydrogarden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.