Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd, och Dag Larsson (S), oppositionslandstingsråd. Foto: TT/Pressbild

Starka reaktioner efter reportaget om autistiske Sebastian

Uppdaterad
Publicerad

Efter att SVT rapporterat om artonårige Sebastian som har grav autism och sedan fyra månader tillbaka är inlåst på en nedstängd avdelning på Danderyds sjukhusområde, så har landstinget och PIVO startat en utredning.

Efter att ha tittat på SVT:s reportage om Sebastian som har grav autism, så reagerar hälso- och sjukvårdslandstingsråd Anna Starbrink (L), starkt på det hon ser.

– Det är förfärligt och det känns som vi slungas decennier tillbaka i tiden, när man skickar ungdomar långt hemifrån. Vi har en lagstiftning som säger att man ska ha ett värdigt liv och stor frihet att forma det själv även om man har en funktionsnedsättning, säger Anna Starbrink.

”Sjukhus är inte ett alternativ”

Hon upprörs över hur ärendet har behandlats och att Lidingö kommun inte ordnat något boende.

– Pojken har ingen plats att bo på men ett sjukhus kan inte vara ett alternativ. Sjukhus ska man vara på när man är sjuk och det är inte den här pojken. Det är inte ett värdigt liv, säger Anna Starbrink.

Hon anser att förklaringen från Lidingö kommun och landstinget – att det har dragit ut på tiden och att de arbetat så snabbt de kan – inte alls duger.

– Efter att jag har fått kännedom om det här så har jag förstått att vården själva initierar en utredning.

”Det är närmast en skandal”

Dag Larsson (S), oppositionslandstingsråd, upprörs också när han ser reportaget om Sebastian.

– Jag tycker att det är fruktansvärt. Det ska inte gå till så här i svensk hälso- och sjukvård. Jag tycker att det är närmast skandalartat att man inte lyckats lösa Sebastians situation. Skandalen är att en ung autistisk pojke vårdas tillsammans med svårt psykotiska människor som är farliga för sig själv och andra. Vi kommer att följa upp det här.

”Vi genomför alltid egenkontroller”

På Psykiatri Nordväst, som ansvarar för Sebastians vård, vill man inte kommentera enskilda ärenden men säger att man brukar göra egenkontroller.

– Vi bedriver LPT vård (lagen om psykiatrisk tvångsvård) i en viss omfattning på kliniken. Men vi startar alltid granskningar och genomför alltid egenkontroller. Då tittar vi också på de komplexa ärendena, säger Ywonne Lindquist Hemmingsson, versamhetschef Psykiatri Nordväst.

Vem är det som tagit initiativet till utredningen?

– Det är jag som leder arbetet och vi har egna rutiner när vi med intervaller gör egenkontroller.

”Kommer att följa upp”

Efter att ha sett Sebastians situation säger Anna Starbrink att hon nu kommer att titta närmare på hur vården ser ut.

 – Jag får inte lägga mig i men jag kommer att följa upp och ta tag i hur vårdmiljöerna ser ut. Jag kan inte acceptera att barn behandlas på det här sättet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.