Sönderskjutet föremål som ser ut som handgranat, kvinna i inverju

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi kom inte ut ur lägenheten”, säger en boende sedan ett misstänkt farligt föremål hittats i en butik i Täby på lördagsmorgonen. Granaten hittades i en lokal i Roslags Näsby och har oskadliggjorts. Foto: Sthlmnews/SVT/Emmanuel Royer

Granat i Täby oskadliggjord – boende i området fick hålla sig inne

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har oskadliggjort ett misstänkt farligt föremål inne i en butik vid området Roslags Näsby. Bilder från platsen visar en handgranat. En förundersökning om misstänkt försök till allmänfarlig ödeläggelse har inletts.

Ett område vid Roslags Näsby i Täby norr om Stockholm har under lördagsmorgonen varit avspärrat efter larm om ett misstänkt farligt föremål.

– Det har hittats i en företagslokal och nationella bombskyddet kommer att titta på det, säger Helena Boström Thomas vid polisen.

Larmet kom in vid halv sex-tiden på morgonen. Vad för slags verksamhet det är i lokalen vill polisen inte uttala sig om.

Lägenheter innanför avspärrningarna

Medan arbetet pågick stannade inga tåg vid Roslags Näsby station. Inom avspärrningarna fanns även lägenhetshus.

– Vi har inte evakuerat bostäder men folk kanske inte kan lämna sina hus medan vi arbetar där.

Föremålet oskadliggjort

Vid halv tio-tiden meddelade polisen att föremålet, en handgranat, var oskadliggjort.

– Vi arbetar kvar på platsen men så småningom kommer avspärrningarna hävas, säger Helena Boström Thomas.

En förundersökning om misstänkt försök till allmänfarlig ödeläggelse har inletts.

Liknande händelse i Hägernäs förra veckan

För en vecka sedan inträffade en liknande incident i Hägernäs, bara några tågstationer bort. Då visade sig föremålet vara en handgranat.

– Det är för tidigt att säga nåt om samband. Först måste vi avgöra vad det här är för föremål. Sen om det har begåtts ett brott så tittar vi på samband, säger Helena Boström Thomas.

Det farliga föremålet, som ser ut som en granat och hittades i en lokal i Roslags Näsby, har oskadliggjorts. Foto: Sthlmnews

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.