Projektengagemang, PE, är en konsultkoncern inom samhällsbyggnad och industri. I deras senaste rapport har de låtit invånarna i landets 20 största städer bedöma sin stad utifrån ett antal aspekter inom samhälle, trafik, boende och näringsliv.
Bäst i klassen på sophantering och renhållning är Linköping, Karlstad och Eskilstuna. Sämst är Stockholm, Göteborg och Södertälje. Det är bara drygt hälften av stockholmarna som är nöjda med renhållningen och sophanteringen.
– I storstäderna bor, lever och cirkulerar det fler människor, varpå det är extra viktigt att det finns en smidig och effektiv logistik för renhållning och sophantering. Det är något vi samhällsbyggare måste ta i stor beaktning när vi utformar samhällen likväl som parker och grönområden, säger Nicke Rydgren, Affärschef på PE.
Teknik används för att hantera skräp
I undersökningen svarar närmare sex av tio svenskar att renhållning och sophantering är den viktigaste prioriteringen inom området samhälle.
Närmare sju av åtta svenskar är mycket nöjda med renhållningen i sin stad.
– En rad svenska städer har anammat tekniken och funderat på hur den kan användas för att underlätta hantering av skräp och öka trivsel. Ett bra exempel är appar där invånarna själva får bidra genom att rapportera överfyllda soptunnor, trasiga bänkar och skräpiga parker. Detta leder inte bara till finare städer utan mindre nedskräpning och färre transporter, säger Nicke Rydgren.
Städerna där renhållningen och sophanteringen fungerar bäst respektive sämst
Bäst
1. Linköping, 83%
2. Karlstad, 79%
3. Eskilstuna, 79%
4. Halmstad, 78%
5. Lund, 78%
Sämst
1. Stockholm, 51%
2. Göteborg, 54%
3. Södertälje, 64%
4. Västerås, 64%
5. Jönköping, 69%
Procenten berättar hur stor andel av invånarna som upplever att renhållningen och sophanteringen fungerar bra i staden de bor i.
Om undersökningen
Samhällsbarometern 2019 är framtagen av teknik- och arkitektkoncernen Projektengagemang, i dagligt tal PE. I årets upplaga har cirka 3 300 svenskar fått svara på 35 påståenden som beskriver en smart stad inom områdena samhälle, boende, näringsliv och trafik. Undersökningen är statistiskt säkerställd på riksnivå och representativ för Sveriges 20 största städer.