Biokraftvärmeverket i Värtan Foto: Robin Hayes/Fortum

Stockholm tar kol på fossila bränslet tidigare än planerat

Uppdaterad
Publicerad

Det sista kolet i Värtan kan komma att avvecklas flera år tidigare än planerat. – Vårt senaste tillskott kraftvärmeverket i Värtan är nu i full drift, säger Anders Egelrud, vd Fortum Värme.

Energisystemet ska bestå av 100 procent förnybara och återvunna bränslen, det säger Fortum Värmes vd Anders Egelrud. Nu planeras ett nytt kraftvärmeverk i Lövsta i nordvästra Stockholm som ska hjälpa till att nå Stockholms klimatmål tidigare än 2040. Satsningen ska också bidra till att frigöra Hässelbyverkets tomt för bostäder och till att avveckla det sista kolet i Värtan.

Fullt utbyggd skulle en ny kraftvärmeanläggning i Lövsta kunna försörja över 200 000 lägenheter med värme och generera el till över 125 000 elbilars årsbehov.

– Under 2010 investerade vi mer än sju miljarder i en ny kraftvärmeproduktion i regionen. Vårt senaste tillskott kraftvärmeverket i Värtan är nu i full drift och förser stockholmarna med grön värme och grön el, säger vd Anders Egelrud.

Kolet avvecklas flera år tidigare

Målet var att börja fasa ut kolet först 2030, men flera olika satsningar, så som projektet Stockholm Data Parks och effektökningar i befintlig värmeproduktion, gör att utfasningen kan ske redan 2022.

LÄS MER: Datorer ska värma upp 30.000 hushåll

– Det finns fortfarande flera utmaningar, men vi vet nu att vi kan klara att både ersätta Hässelbyverket och att tidigarelägga avvecklingen av det sista kolet med nästan tio år, säger Anders Egelrud.

MP: Stort steg för klimatmålet

– Det är en stor framgång för Stockholm och klimatet när stängningen av Stockholms största utsläppskälla av koldioxid tidigareläggs. Ingen annan enskild åtgärd kommer påverka Stockholms klimatarbete lika mycket som utfasningen av kolkraftvärmeverket i Värtahamnen, säger Katarina Luhr (MP), miljöborgarråd i Stockholms stad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.