• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Filmandet är i full gång av scenen då arbete i Sverige diskuteras mellan de två huvudrollerna. Foto: SVT

Stockholm vill locka Hollywood

Uppdaterad
Publicerad

Allt färre utländska filmteam söker sig till Sverige och Stockholm för att spela in film. Och nu vill kommunstyrelsen införa skattelättnader för att locka fler filmbolag till staden.

2017 antog riksdagen en ny filmpolitik som innebar att staten ska ta helhetsansvaret för den nationella politiken. Och nu vill politiker i Stockholm att regeringen tar ansvar för att stimulera branschen ytterligare – genom att ge utländska filmbolag skattelättnader.

Bra men dyr spelplats

Sedan maktskiftet 2014 har cirka tjugo svenska och internationella filminspelningar skett i Stockholm. Men trots att Sverige har gott internationellt rykte väljer allt färre filmbolag att spela in i Sverige. Även filmer som handlar om Stockholm spelas många gånger in i andra länder, framförallt Östeuropa.

I motionen av Monika Lozancic (M) som kommer att behandlas på måndag 6 november, skriver hon att trenden med färre inspelningar innebär förutom ett kulturellt tapp – även ekonomiskt bortfall med förlorade arbetstillfällen, färre hotellnätter och andra förlorade intäkter för näringslivet.

Inte bara utländsk film

Roger Mogert (S) som är ny ordförande i Filmregion Stockholm-Mälardalen håller med om att film länge varit eftersatt i Stockholm och är positiv till att utreda skattelättnader. Men han poängterar att Stadens filmsatsning även bör innefatta satsningar på inhemsk svensk film.

Led i arbetet för fler inspelningar

2016 antog staden en filmstrategi som bland annat ger ökat lokalt stöd till filmfestivaler och finansierar regionala satsningar. Dessutom fick förra året Tillväxtverket i uppdrag av regeringen att utreda om Sverige kan göra ytterligare för att stimulera filmindustrin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.