Daniel Rahm fick HIV vid 23-årsålder. Foto: SVT

Färre hiv-testar sig – halverat bidrag till att förebygga sjukdomen

Uppdaterad
Publicerad

Fler än hälften av alla som lever med hiv i Sverige bor idag i Stockholm. Men efter att regeringen halverat det statliga bidraget till hiv-prevention i år väljer allt färre att hiv-testa sig. 

Daniel Rahm är 27 år och fick sitt hiv-besked för fyra år sedan. Han tycker att det är ett stort problem att allt färre nu testar sig.  

– Det är ett jättestort bekymmer, framförallt för att man kan bli sjuk, men också för att man ska kunna minska spridningen av hiv så att inte någon annan får ett positivt besked, säger han. 

Lever normalt

Trots sin diagnos lever Daniel Rahm ett ganska normalt liv och jobbar själv inom vården. Han hade tur att få sin diagnos tidigt. 

– Dels för att jag inte har givit hiv till någon annan, men jag har inte heller blivit sjuk i infektionen själv och det betyder ju allt, för det hade varit mycket svårare att överleva det här då, säger han.

Pengar till hiv-prevention halverades

Anders Sönnerborg är professor och överläkare på Karolinska Institutet. Han är kritisk till regeringens beslut att halvera anslagen för hiv-prevention från 145 miljoner kronor 2016 till 75 miljoner kronor 2017.

– Det är klart att blir det mindre resurser så blir det mindre testning och då ökar antalet som går runt med sin hiv-infektion utan att känna till det, säger han.

Han tror även att sjukhusen behöver bättre rutiner för regelmässiga provtagningar.

– Även här i Stockholm kommer folk in på sjukhusen med symptom på immunbrist, men ändå tas inte hiv-test, säger han.

Landstinget och regeringen skyller på varandra

Även Ella Bohlin som är Barn- och äldrelandstingsråd på Stockholms län håller med. 

– Vi är så klart jätteledsna och besvikna över de halverade anslagen från den rödgröna regeringen och det har tyvärr påverkat hur vi kan arbeta förebyggande. Det är inte en bra utveckling vi ser, säger hon. 

Men regeringen tycker att landstingspolitikerna flyr sitt ansvar och socialminister Annika Strandhäll säger i ett skriftligt uttalande till SVT Nyheter Stockholm att landstinget totalt sett får mer idag jämfört med tidigare.

Men Ella Bohlin tycker ändå att regeringen bär ansvaret. 

– Vår budget var redan lagd när det här chockartade beskedet kom – att anslagen skulle halveras, säger hon.  

Människor måste testa sig

Även Daniel Rahm är kritisk till neddragningen av de öronmärkta pengarna. 

– Hiv är någonting som vi måste fortsätta jobba med. Vi måste fortsätta testa oss, vi måste fortsätta prata högt om det. Minskar man pengarna för att jobba med hiv så kommer det komma i skymundan igen och det får inte hända, säger han. 

Hiv i Sverige

  • I dag lever cirka 7.000 personer med diagnosen hiv i Sverige och fler än hälften av dem bor i Stockholm. Ungefär en till två personer per dag får beskedet att de har hiv.
  • Men mörkertalet är stort och Sverige är ett av de sämsta länderna i Europa på att hitta personer med hiv i ett tidigt skede. Det visar en ny rapport från Riksförbundet Noaks Ark.
  • Regeringen minskade anslagen för hiv-prevention från 145 miljoner kronor 2016 till 75 miljoner kronor 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.