I Sverige tar det i snitt 21 dagar från dess att en person dör tills att den begravs. Men enligt statistik från begravningsbyråernas förbund får man i Stockholms län vänta i genomsnitt 25 dagar, vilket gör väntetiden längst i landet. Det rapporterar P4 Stockholm.
– Jag brukar säga att det för tjugo år sedan var den döda som var i centrum, i dag är det de efterlevande som är i centrum, säger Ulf Lernéus, förbundsdirektör vid Begravningsbyråernas förbund till P4 Stockholm.
Vill begrava på fredagar
Anledningen till den långa väntetiden är att de flesta anhöriga gärna vill ha begravning på en fredag. Katarina Ljunggren som är präst vid Storkyrkan i Stockholm tycker inte att det behöver vara dåligt sak att det tar tid mellan bortgång och den sista vilan.
– Det ska ju vara den allra finaste högtiden, avslutet på en människas liv, och då tycker jag inte att tidsfaktorn är den viktigaste utan ceremonin och det fina avslutet, säger hon till P4 Stockholm.
Vad säger begravningslagen?
Den 15 mars 2012 fattade riksdagens beslut om ny begravningslag. Lagändringen träder i kraft den 1 maj 2012. Enligt den nya lagen får tiden mellan dödsfall och gravsättning alt. kremering vara högst 1 månad, mot tidigare två månader.
Riksdagens beslut om ny begravningslag påverkar allmänheten, sjukvårdhuvudmännen, begravningsbyråbranschen, trossamfund och begravningshuvudmännen.
Källa: Sveriges Begravningsbyråers Förbund